Arhivă : Recomandări Înapoi

Carl Czerny, la 225 de la naștere - Fila de calendar la Arpeggio, 17 februarie

Publicat: joi, 11 Februarie 2016 , ora 17.12

Numele lui Carl Czerny face parte din tradiția începuturilor pianistice ale multor generații de "ucenici" ai claviaturii. Pedagogia pianistică europeană îi este și astăzi fidelă chiar dacă s-a trecut de mult de epoca "mecanicistă" a repetării de zeci de ori a exercițiilor menite să dezvolte agilitatea, velocitatea sau virtuozitatea practicanților (după cum se specifică în chiar titlurile culegerilor de studii). Pe lângă cele 861 de opusuri publicate (majoritatea fiind colecții de zeci de studii de dimensiuni variate, dedicate unor etape diferite de evoluție instrumentală) Carl Czerny - pianistul, profesorul și autorul născut în 21 februarie acum 225 de ani - a compus însă și în alte genuri, iar această rubrică încearcă să reflecte tocmai aceste aspecte. 

Talent precoce, Carl Czerny (fiul unui muzician de origine cehă) a fost elevul unor figuri celebre ale vremii: virtuozul Johann Nepomuk Hummel și capelmaestrul Antonio Salieri. A ajuns apoi discipol al lui Beethoven și a rămas de-a lungul deceniilor fidel creației maestrului său, organizând, la el acasă, serate consacrate exclusiv interpretării muzicii beethoveniene. De altfel, cronicile îl menționează pe Carl Czerny ca prim interpret al Concertului nr. 5 în Mi bemol major de Beethoven.

Tot ca un omagiu adus fostului său mentor este considerat și gestul lui Czerny de a lăsa prin testament o parte din moștenirea sa unui institut pentru cei afectați de surzenie.


Cu o carieră pedagogică începută la doar 15 ani, Czerny l-a avut printre elevi și pe Franz Liszt; peste ani, Liszt i-a dedicat seria Studiilor sale transcendentale...

Vă invit să descoperiți aspecte ale creației camerale și simfonice semnate de Carl Czerny la Fila de calendar din 17 februarie, de la 11,30, în cadrul emisiunii Arpeggio.
Anca Ioana Andriescu