Arhivă : Recomandări Înapoi

Marți, 26 ianuarie, îl aniversăm pe Gustavo Dudamel la Arpeggio

Publicat: luni, 25 Ianuarie 2016 , ora 12.07

Gustavo Dudamel - 35 de ani în amintiri personale sau ale apropiaților săi

Începuturi

"Îmi amintesc că în copilărie aveam un joc preferat. Aveam soldăței de jucărie, care nu aveau, însă, arme. Obișnuiam să îi pun în poziția unei orchestre, iar apoi puneam muzică și jucam rolul dirijorului. Era foarte amuzant!"

"Aveam repetiție la Barquisimeto și dirijorul era bolnav, iar podiumul liber, așa că am luat bagheta. Nu studiasem, m-am gândit doar "Pot face asta". Și a fost ciudat, pentru că îmi dirijam colegii. Cu toții au râs, dar după cinci minute atmosfera s-a schimbat. S-au gândit - "Ok, acum e timpul să lucrăm." Și a fost minunat. A venit apoi dirijorul și mi-a spus: "Ești foarte bun, trebuie să conduci tu concertul acesta!"

"Desigur, erau o mulțime de copii dirijori", își amintește Dudamel. "Mulți. Când aveam 12 ani aveam un prieten dirijor care avea 8 ani și conducea opusuri de Rossini, Charpentier și imnul național. E ceva normal în Venezuela."

Muncă asiduă și la Berlin

"Îi dădeam partituri și el le ținea pe toate pe al doilea pat din camera de oaspeți. Stătea treaz toată noaptea, învățând cu asemenea sârguință și râvnă încât, la un moment dat, eu și soția mea am început să ne îngrijorăm și i-am spus: "Gustavo, trebuie să dormi!" - povestește Thomas Clamor(la acea vreme trompetist în Orchestra Filarmonicii din Berlin), care l-a găzduit pe Dudamel în perioada în care acesta a studiat cu Sir Simon Rattle la Filarmonica din Berlin. "Am fost extrem de impresionat să văd ardoarea cu care acumula cunoștințe muzicale. Voia să învețe, să învețe, să învețe, să încerce lucruri noi, să le pună în practică, să repete, să fie bine pregătit pentru orchestra cu care lucra. Nu am întâlnit niciodată pe cineva care să studieze atât de mult." mărturisea același Thomas Clamor.

Contraltista suedeză Anna Larsson, care îl cunoaște pe Dudamel de peste zece ani, spune o poveste similară: "Cred că fiecare Wunderkind este astfel pentru că a muncit teribil de mult. Mozart, Michael Jackson sau tenorul suedez Jussi Björling au lucrat cu toții într-un ritm înnebunitor încă de când erau copii. Gustavo a muncit întotdeauna foarte mult și de aceea este unul dintre cel mai bine pregătiți dirijori cu care am cântat vreodată."


Colaborarea de succes cu Filarmonica din Los Angeles

Se vorbește adesea nu numai despre seriozitatea și talentul muzical al lui Gustavo Dudamel, ci și despre bucuria pe care o degajă pe scenă. Proaspăt ieșit dintr-un concert condus de Dudamel la Los Angeles, pianistul Emanuel Ax este euforic: "A fost miraculos. Este, evident, un muzician incredibil de talentat și inteligent, o raritate în sine. Dar dincolo de aceste calități mai are ceva, ceva ce pare să facă pe toată lumea din jurul lui fericită."

Vijay Gupta, unul dintre violoniștii Filarmonicii din Los Angeles, unde Gustavo Dudamel ocupă în continuare postul de director artistic, spune că "Totul este ca o îmbrățișare cu Gustavo. Are o tehnică incredibilă, dublată mereu de o calitate ludică, ce ne conectează și mai mult unii cu alții. Nu este niciodată intimidant."


Muzica - puternică forță socială

Gustavo Dudamel, școlit în "El Sistema", continuă să vadă în muzică o forță socială, iar acest lucru se traduce în toate aspectele activității sale. Oriunde merge să dirijeze, el se străduiește să aducă în atenție elementul social, fie conducând orchestre de tineret, încurajând proiecte muzicale motivate de diverse situații, fie asigurându-se că tineri din regiuni dezavantajate au acces la la concertele sale.

De altfel renumele internațional Gustavo Dudamel și l-a clădit pornind de la poziția de dirijor șef al Orchestrei de tineret Símon Bolívar din Venezuela, un ansamblu împreună cu care a întreprins numeroase turnee.

Marți, 26 ianuarie 2016, Gustavo Dudamel împlinește 35 de ani, iar noi marcăm momentul dedicându-i prima oră de Arpeggio. El este Interpretul zilei, iar dvs. îl puteți asculta dirijând Orchestra "Simon Bolivar" din Venezuela și Orchestra Filarmonici din Berlin. Am ales opusuri de Ceaikovski și Richard Strauss. Vă aștept de la ora 10.00!




Irina Cristina Vasilescu