ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Giuseppe Verdi – la Arpeggio în 27 ianuarie

Publicat: luni, 25 Ianuarie 2016 , ora 8.56

Despre Giuseppe Verdi s-a scris și s-a vorbit atât de mult încă din timpul vieții sale iar după dispariția lui - în 27 ianuarie 1901 - s-au acumulat rafturi de biblioteci, multe role de film sau bandă de magnetofon și ...legende, arătând o dată în plus cât de prețuit a fost Muzicianul, Omul de o întreagă națiune. (Una dintre ele povestește că în săptâmâna ce a urmat atacului celebral suferit înainte de a se stinge - zile în care maestrul nu și-a mai recăpătat cunoștința - birjarii înfășurau în cârpe copitele cailor lor pentru a atenua zgomotul făcut pe caldarâmul străzii unde se aflau ferestrele camerei de suferință a compozitorului. De altfel, articolele din presa epocii menționează că tramvaiele erau conduse cu viteză redusă pe Via Manzoni, în dreptul acelei clădiri.)

Giuseppe Verdi a murit într-o zi de duminică, după prânz.

In acea după amiază Senatul Italian s-a reunit într-o sesiune de urgență pentru a decreta doliu național. Un articol destul de recent apărut la Cambridge subliniază că manifestările de doliu au durat 30 de zile și că la ceremonia funerară au participat 300 000 de oameni…

Povestea impresionantă a unei vieți presărată cu paradoxuri și momente tragice dar și cu succese remarcabile pe parcursul celor 87 de ani rămâne fascinantă. Intâmplarea sau poate rigoarea autorului care a demonstrat mereu exigență față de propriile sale pagini a lăsat în atenția publicului doar o parte a creației…Mari interpreți ai prezentului ne oferă în ultima perioadă și alte ipostaze componistice, așa cum apar și în albumul "Descoperiri" propus de Riccardo Chailly la conducerea Orchestrei "Giuseppe Verdi" din Milano, album ce conține și Sinfonia în Do major prezentată în această Filă de calendar.

Verdi - simbol al demnității naționale și efigia unuia dintre eroii culturii naționale italiene

A existat o perioadă în care italienii au crezut că VERDI este un pseudonim pe care îl asociau inițialelor", lui Victor Emanuelle Re d'Italia, pe atunci doar rege al Sardiniei, celui pe care l-au numit mai târziu "Padre della Patria, căci a devenit în 1861 primul monarh al Italiei moderne unificate.

Biografia acestui creator născut la Le Roncole în octombrie 1813 a traversat perioade de mari transformări ale istoriei teritoriului italian iar arta sa a reușit să polarizeze interesul și chiar avântul către eliberarea socială și națională, caracteristică vremii. Un veritabil imn al patrioților italieni a devenit corul Va pensiero din opera Nabucco, cel de al treilea titlu verdian prezentat la Teatro alla Scala, la Milano, în martie 1842, după una dintre cele mai sumbre etape ale vieții sale (pierderea celor doi copii și a tinerei sale soții).

Talent precoce, forță creatoare și tenacitate remarcabile, Verdi s-a implicat și în politica epocii lui și mai ales în respectarea valorilor culturii italiene. Pentru un proiect menit să omagieze memoria lui Gioacchino Rossini în 1868 Verdi a scris Libera Me... Unii biografi afirmă că materialul muzical a stat și la baza secțiunii astfel intitulate din Messa da Requiem datată 1874 și dedicată comemorării scriitorului Alessandro Manzoni.

Giuseppe Verdi - fila de calendar de la Arpeggio îi este dedicată în 27 ianuarie, la 115 ani de la stingerea sa din viață

Anca Ioana Andriescu