Arhivă : Recomandări Înapoi

Colinde în cheie de jazz și albume de sezon - Planeta Jazz, 19 și 20 decembrie

Publicat: luni, 14 Decembrie 2015 , ora 10.36

Următoarele două ediții Planeta Jazz vor preîntâmpina sărbătoarea Crăciunului într-un mod specific. Sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 18.00, vom asculta câțiva muzicieni autohtoni interpretând colinde în cheie de jazz. Duminică, de la aceiași oră, am pregătit două albume de sezon semnate de marii pianiști Vince Guaraldi și Dave Brubeck.

Din ediția românească de sâmbătă nu va lipsi îndrăgita Maria Răducanu, care în anul 2002 lansa albumul Colinde, împreună cu Sorin Romanescu (chitară) și Vlaicu Golcea (contrabas). Una dintre primele producții de acest tip din jazz-ul autohton, CD-ul Colinde reunește prelucrări din folclor, compoziții de Tiberiu Brediceanu, Nicolae Lungu sau Dumitru Georgescu-Kiriac și câteva creații originale ale trio-ului.

O altă voce foarte apreciată, Luiza Zan, a imprimat la rândul său un disc de sezon, Colinde și povești de Crăciun, în duet cu același Sorin Romanescu. Cei doi artiști au reușit să creeze o atmosferă încântătoare pe acest album apărut la finele lui 2010.

Elena Mîndru, laureată a festivalului Montreux din 2012, trăiește și activează în Finlanda, dar în muzica sa se resimt puternice ecouri ale spațiului românesc. Primul album lansat de tânăra cântăreață este Romanian Christmas Stories, ce datează din iarna lui 2012. Planeta Jazz de sâmbătă va fi un bun prilej de a vă prezenta acest material.

Saxofonistul Nicolas Simion va întregi diversitatea tabloului nostru muzical cu două colinde de sorginte ardelenească. Piesele respective sunt extrase din albumele Paris-Transylvania Express (2005) și Transylvanian Jazz (2009).

Sunetul cristalin al pianului va fi cel care va da tonul emisiunii de duminică. Vince Guaraldi este unul dintre jazzmenii ce au reușit să găsească numitorul comun între creativitate și accesibilitate. Multe dintre albumele sale se adresau publicului larg, dar au reușit să întrunească și exigențele criticii. Guaraldi a devenit cunoscut ca autor al muzicii din filmele de animație Peanuts, inspirate de benzile desenate eponime.

LP-ul A Charlie Brown Christmas, numit astfel după personajul principal din Peanuts, a apărut în 1965, ilustrând un episod special de Crăciun. Succesul albumului a atins proporții neașteptate. A Charlie Brown Christmas rămâne unul dintre cele mai bine vândute discuri de Crăciun în contextul întregii industrii muzicale americane.

În 1996, Dave Brubeck realiza un disc de pian solo, intitulat A Dave Brubeck Christmas. Acesta conține în mare parte teme consacrate, ce capătă rezonanțe deosebite sub atingerea unuia dintre cei mai mari pianiști ai istorie jazz-ului.

Vă așteptăm la Radio România Muzical pentru a simți spiritul Crăciunului din perspectiva cu totul aparte pe care o oferă muzica de jazz.

Planeta Jazz, sâmbătă - 19 și duminică - 20 decembrie, ora 18.00.


Viorel Grecu