Arhivă : Recomandări Înapoi

Sarah Chang - Interpreta zilei de 10 decembrie la Arpeggio

Publicat: miercuri, 9 Decembrie 2015 , ora 14.25
Considerată una dintre cele mai importante violoniste din lume la ora actuală, Sarah Chang și-a început cariera ca un «copil-minune». Născută în SUA, într-o familie de muzicieni (mama ei este compozitoare, iar tatăl violonist), Sarah Chang s-a arătat interesată de pian încă de la vârsta de 3 ani, iar la doar 6 ani a fost admisă la unul dintre cele mai prestigioase institute de învățământ muzical - Școala Juilliard din New York, unde a cântat la admitere Concertul nr.1 în sol minor de Max Bruch, un opus ce pune probleme chiar și interpreților cu experiență. A studiat aici cu profesoara Dorothy DeLay, printre ai cărei studenți eminenți se numără și Itzhak Perlman, Midori, Gil Shaham, Shlomo Mintz și românul Remus Azoiței. La 8 ani a susținut primele concerte în compania unora dintre cei mai importanți dirijori ai lumii: Zubin Mehta și Riccardo Muti, iar 2 ani mai târziu a înregistrat primul album. A susținut concerte în cele mai importante centre muzicale din Asia, Europa și America și a colaborat cu cele mai renumite ansambluri (Orchestra Filarmonicii din New York, Orchestra din Philadelphia, Filarmonicile din Berlin și din Viena, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam etc). Dintre dirijorii cu care a colaborat îi amintim pe Sir Simon Rattle, Gustavo Dudamel, Charles Dutoit, Mariss Jansons, Kurt Masur, Zubin Mehta, Gustavo Dudamel, Valery Gergiev, Bernard Haitink, James Levine, Lorin Maazel, Riccardo Muti, André Previn, Michael Tilson Thomas and David Zinman. În recitaluri camerale, Sarah Chang a apărut împreună cu artiști precum Pinchas Zukerman, Wolfgang Sawallisch, Vladimir Ashkenazy, Yefim Bronfman, Martha Argerich, Leif Ove Andsnes, Stephen Kovacevich, Yo-Yo Ma, Lynn Harrell, Lars Vogt și Isaac Stern.

Discografia sa, produsă de EMI, este absolut impresionantă și reunește marile opusuri violonistice, laolaltă cu proiecte de tip crossover, cum este cel intitulat "Fantoma de la operă" și care pornește de la muzicalul lui Andrew Lloyd Weber, într-o colaborare cu fratele compozitorului, violoncelistul Julian Lloyd Weber. Seria de înregistrări ale violonistei cuprinde albumul "Fire and Ice", cu lucrări scurte pentru vioară și orchestră, realizat împreună cu Orchestra Filarmonicii din Berlin și dirijorul Placido Domingo, CD-uri cu piese concertate și camerale de Antonin Dvorak, Piotr Ilici Ceaikovski sau albumul cu "Anotimpurile" vivaldiene, imprimate împreună cu Orchestra de Cameră "Orpheus".

Printre distincțiile ce i-au fost acordate se numără Premiul "Artistul tânăr al anului", conferit de Revista "Gramophone", Premiul German al Discului "Echo". În 2005, Sarah Chang a obținut Premiul Academiei Internaționale Muzicale Chigiana, iar în 1999 - Premiul Avery Fischer, una dintre cele mai importante distincții pentru interpreți.

Monica Isăcescu