Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianista Clara Haskil - Interpreta zilei de 7 decembrie la Arpeggio

Publicat: luni, 7 Decembrie 2015 , ora 9.35

Pe 7 ianuarie 1895 s-a născut la București pianista pe care mulți încă o mai consideră cea mai bună interpretă a lui Mozart din prima jumătate a secolului 20. Clara Haskil. A venit pe lume într-o familie de evrei și a fost nevoită să se refugieze în 1940 în Franța și ulterior în Elveția, la Vevey, acolo unde astăzi se organizează un celebru Concurs Internațional de pian ce-I poartă numele. A început să studieze pianul cu mama ei, iar de la 7 ani a plecat la Viena, unde a luat lecții de la Richard Robert. Trei ani mai târziu susținea primul său recital și se înscria la Conservatorul din Paris, la clasa celebrului pianist Alfred Cortot. Din păcate, problemele grave de sănătate i-au întrerupt mereu activitatea pianistică. După câștigarea mai multor concursuri de interpretare, timp de mai mulți ani a fost imobilizată în ghips din cauza unei afecțiuni a coloanei vertebrale. La 26 de ani își reia activitatea pianistică și apare în recitaluri solistice sau colaborează cu George Enescu, Pablo Casals, Eugene Ysaye sau Dinu Lipatti. O a doua sincopă în activitatea sa este cauzată de apariția unei tumori a nervului optic și a operației suferite pentru îndepărtarea acesteia.

Clara Haskil a dobândit recunoașterea internatională după cel de-al Doilea Război Mondial. Pianista a apărut pe scenă în compania celor mai importante orchestre și a unor dirijori precum Leopold Stokowski, Thomas Beecham, Sergiu Celibidache, iar interpretările sale mozartiene, considerate a fi remarcabile au făcut să fie invitată în repetate rânduri la Festivalul de la Salzburg. Dinu Lipatti, bunul său prieten, scria că « Ascultând-o pe Clara Haskil interpretând Mozart, îți dai seama cât de departe de adevăr suntem noi toți. »

7 decembrie 1960 este ziua în care această mare muziciană, născută la București, s-a stins din viață, în urma unui grav traumatism cranian, rezultat în urma unei căzături pe peronul gării din Bruxelles, unde sosise pentru un concert. Nu împlinise încă 66 de ani.

Monica Isăcescu