Arhivă : Recomandări Înapoi

Ediție specială Allegro de weekend în 12 decembrie 2015!

Publicat: vineri, 4 Decembrie 2015 , ora 15.40

Sâmbătă, 12 decembrie 2015, nu ratați între orele 7,00-9,55 matinalul de weekend la Radio România Muzical, pentru a începe ziua cu bună-dispoziție!

Programul se deschide cu celebra violonistă Hilary Hahn interpretând o foarte iubită lucrare din repertoriul acestui instrument - Concertul BWV 1042 în Mi major de Johann Sebastian Bach, alături de Orchestra de Cameră din Los Angeles, condusă de Jeffrey Kahane.

După Suita "Peer Gynt" nr.1 de Edvard Grieg, cu Orchestra Simfonică BBC Scoția, dirijată Jerzy Maksymiuk și o lucrare camerală din creația lui Joseph Haydn - Cvartetul de coarde op.20 nr.2, cu Ansamblul Mosaiques, veți asculta un muzician care a dobândit statutul de star - pianistul Lang Lang, în Concertul nr.2 op.21 în fa minor de Frederich Chopin.

Albumul apărut în 2008 la casa Deutsche Grammophon este primul realizat de Lang Lang cu muzica lui Chopin.

"Încerc întotdeauna să ajung la publicul tânăr, iar Chopin este compozitorul perfect pentru acest lucru. Muzica lui este universală, chiar și cei care nu ascultă de obicei muzica clasică îl iubesc pe Chopin. Ei rezonează la personalitatea romantică și nobilă. Dacă îl cânți prea romantic, devine pop, dar clasicismul te salvează de acest pericol. La Chopin este vorba despre sentimente și instinct. Trebuie să gândești ca un improvizator. Concertul în fa minor este primul pe care l-am cântat vreodată, când aveam 13 ani, alături de Filarmonica din Moscova, în finala Concursului pentru tineri muzicieni Ceaikovski. Tatăl meu mi-a spus să nu am emoții, să mă gândesc la un peisaj foarte frumos și la cât de mult îmi lipsește mama mea. Totul a mers bine, iar concursul l-am câștigat!", spunea Lang Lang.

După Suita "Rossiniana" din creația lui Ottorino Respighi, bazată pe patru piese pentru pian de Gioachinno Rossini, interpretate de Orchestra Filarmonicii din Buffalo, dirijată de JoAnn Falletta, urmează selecțiuni de pe cel mai recent disc al renumitului tenor Juan Diego Florez - "Italia", care cuprinde o colecție de canțonete celebre. Un album lansat luna septembrie și inclus și în campania Radio România Muzical ”Votează discul de muzică clasică al anului 2015”.

Apoi, ascultați o creație semnată Leopold Mozart, poate cel mai cunoscut tată de muzician din toate timpurile – Simfonia în Sol major, cu ansamblul „London Mozart Players”, condus de Matthias Bamert.

Iar în finalul ediției - muzică de film! În ultimii ani, numele celebrului compozitor de muzică de film Hans Zimmer a devenit cumva sinonim cu cel al regizorului Christopher Nolan. Cei care l-au cunoscut, de exemplu prin intermediul filmului "Inception" ar putea fi suprinși de compozițiile sale pentru pelicula "The Holiday" - Vacanța apărută în 2006. O comedie romantică dedicată sărbătorilor de iarnă cu o muzică jucăușă, în ton cu perioada Crăciunului care se apropie cu pași repezi. Cu selecțiuni din muzica filmului "The Holliday" (interpretate de Orchestra Simfonică a Studioului Hollywood, dirijor Rupert Gregson-Williams) se încheie ediția specială Allegro de weekend de sâmbătă, 12 decembrie!


Andreea Chiselev