Arhivă : Recomandări Înapoi

Aniversare - Elisabeth Leonskaja este Interpreta zilei la Arpeggio luni, 23 noiembrie

Publicat: vineri, 20 Noiembrie 2015 , ora 8.26

Un jurnalist francez a numit-o La dernière grande Dame de lŽEcole Soviétique (ultima mare Doamnă a școlii sovietice), în vreme ce un critic spaniol a perceput-o ca pe o anti-divă. Probabil că ambele descrieri sunt la fel de adevărate, chiar dacă asta ar putea părea oarecum paradoxal într-o lume dominată de media. Elisabeth Leonskaja este mereu deschisă în contactul cu jurnaliștii, însă oricât de revelatoare ar fi interviurile pe care le acordă, artista pare că păstrează mereu o distanță firească, sinceră, ce nu face decât să crească aura de mister ce o înconjoară.

Născută la Tbilisi, în Georgia, în 23 noiembrie 1945, într-o familie rusă, artista a fost privită drept copil minune, susținând primele concerte la 11 ani. Încă studentă la Conservatorul din Moscova, Leonskaja a câștigat premii la competiții internaționale prestigioase - George Enescu, Marguerite Long și Regina Elisabeta. Dezvoltarea sa muzicală și nu numai a fost în mod decisiv influențată de colaborarea ei cu Sviatoslav Richter. Maestrul claviaturii a recunoscut talentul excepțional al tinerei, susținând-o nu numai prin sfaturi și îndrumări, ci mai ales prin invitațiile de a cânta împruenă cu el pe scenă. Această remarcabilă prietenie și minunat parteneriat au durat până la stingerea din viață a lui Richter, în 1997. În plan personal Leonskaja a ales în 1978 să părăsească Uniunea Sovietică și să se stabilească la Viena, unde locuiește și în prezent. Un an mai târziu pianista susținea în cadrul Festivalului de la Salzburg un recital intrat în istorie, marcând începutul carierei sale concertistice în Vestul Europei și apoi în întreaga lume; Leonskaja a fost invitată să concerteze cu orchestre de renume, între ele cele din New York, Cleveland, Los Angeles, Londra, Berlin, Leipzig și Hamburg.

Elisabeth Leonskaja este membru onorific al Konzerthaus din Viena, iar în anul 2006 i s-a acordat Cruce Austriacă de Onoare - cea mai înaltă distincție de gen în Austria, pentru serviciile aduse vieții culturale a țării.

Repertoriul muzicienei este unul mai degrabă conservator, concentrat asupra opusurilor pentru pian solo sau concertante scrise de Chopin, Liszt, Brahms, Ceaikovski sau Prokofiev, cu atenție specială acordată muzicii de cameră - în acest sens Leonskaja a colaborat cu Cvartetele Alban Berg și Borodin, cu ansamblul cameral al Filarmonicii din Viena și cu violoncelistul Heinrich Schiff, între alții.

Duminică, în 22 noiembrie, cu o zi înainte de aniversarea sa, Elisabeth Leonskaja susține al Wigmore Hall din Londra un recital în compania prietenilor săi, printre invitați numărându-se și pianista Alexandra Silocea.

La Arpeggio îi dedicăm, cu ocazia aniversării a șapte decenii de viață, rubrica Interpretul zilei și o ascultăm în creații de Enescu și Chopin. Luni, 23 noiembrie 2015, de la ora 10.00.



Irina Cristina Vasilescu