Arhivă : Recomandări Înapoi

Trompetistul Ibrahim Maalouf - Jazzy Hour, 19 noiembrie

Publicat: luni, 16 Noiembrie 2015 , ora 11.19
În cadrul întâlnirii din 19 noiembrie îl vom cunoaște pe Ibrahim Maalouf, maestrul sfertului de ton, cel care a reușit o atât de atractivă combinație între jazz și muzica orientală, într-un balans estetic admirabil.

În anul 2015, trompetistul francez de origine libaneză a lansat două albume. Pe unul dintre ele, intitulat "Khaltoum", Maalouf aduce un omagiu uneia dintre cele mai iubite voci din Egipt, Oum Khaltoum, printr-un ansamblu constituit pe linia fină care delimitează tradiția minorului armonic cu dinamica jazz-ului nou. Ibrahim Maalouf este specialist în maqam, sistemul modal melodic din muzica arabă, moștenind această artă de la tatăl său, virtuozul Nassim Maalouf. Ambii cântă la un instrument cu 4 valve în loc de trei și aplică un limbaj mult extins față de sistemul vestic învățat în conservator.

Modurile specifice se desfășoară cu intensitate pe accentele și armonica specifice exercițiului jazzistic cu o naturalețe care ne certifică teoria care spune că măreția nu stă în fiecare cultură în parte, ci în capacitatea omului de a le asimila și de a coexista în spiritul complementarității. Pe cel de-al doilea album apărut în 2015, intitulat "Red and Black Light", Ibrahim Maalouf folosește aceeași artă a combinării balansate, folosind de această dată și mai multe elemente specifice muzicii noi, în care își aplică arta ornamentației orientale. În această producție world music avem jazz, rock și o accesibilitate pop realizată cu rigoarea muzicii clasice.

Nu degeaba UNESCO l-au numit "tânăr artist ambasador pentru dialog cultural", iar Franța i-a acordat echivalentul său la Grammy, numit Victoires du jazz. Dacă pe "Khaltoum" am ascultat un ansamblu acustic, pe "Red and Black Light", deși este dedicat aceleiași mari voci a lumii arabe, Oum Khaltoum, avem un cvartet mult mai orientat către sound-ul urban, electrificat și cuantificat. Maalouf cântă alături de trei muzicieni belgieni, bateristul Stephane Galland, Eric Legnini la claviaturi și chitaristul Francois Delporte.

Practic, tonul trompetei și maniera de a cânta ne trimit la vocea unică a divei egiptene, iar starea muzicală combină intensitatea influenței vocii ei, varietatea pe care ne-o permite folosirea cu gust a tehnologiei și libertatea jazzului atât de frumos reflectată în momentele solo. Toate aceste energii s-au acumulat într-un set de piese pașnice, dar capabile de a ne transpune.

Jazzy Hour - joi, 19 noiembrie 2015, ora 19.00


Berti Barbera