Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianistul Taylor Eigsti - Jazz à la carte, 14 noiembrie

Publicat: luni, 9 Noiembrie 2015 , ora 18.58

A cântat împreună cu Dave Brubeck când avea 12 ani...

...și și-a demonstrat valoarea, Brubeck considerându-l uluitor. Tot atunci era cel care deschidea concertele lui Al Jarreau și Diana Krall. Taylor Eigsti pare a se lua la întrecere cu timpul. Se apropia de pian la vârsta de 4 ani, pentru a ajunge la 15 ani în corpul profesoral al Universității Stanford, unde și în prezent susține un workshop în calitate de pianist de jazz. Considerat atunci copil minune, reușește să confirme așteptările publicului său. La 22 de ani are deja două nominalizări la premiile Grammy pentru albumul "Lucky to be me" și are deja apariții importante în Festivalul de Jazz de la Monterey. Colaborează cu nume importante ale genului - Christian McBride, Nicholas Payton, Joshua Redman, David Benoit, Gretchen Parlato, The Clayton Brothers, Dave Douglas.

Noi vă reținem atenția cu un album al anului 2010, "Daylight At Midnight", o schimbare de atitudine în ceea ce-l privește pe Taylor Eigsti. El se declară interesat să exploreze noi modalități de expresie, dincolo de Colecția de cântece americane, sau de jazzul tradițional - ca și când ar dori să prezinte această muzică noilor generații. Se folosește în acest sens și de alte mijloace, în afara trio-ului clasic - pian, bas, baterie - anume Fender Rhodes, pian electric, declară că a învățat mult de la partenerii săi - basistul Harash Rhagavan și bateristul Eric Harland pe care îi admiră și îi ascultă cu plăcere în concerte.

O noutate ar fi și faptul că Becca Stevens a acceptat să colaboreze la realizarea acestui album, primul în care Taylor Eigsti propune și această componentă vocală. Cântăreața comparată adeseori cu Joni Mitchell, chiar semnează alături de Taylor Eigsti două titluri, și vine cu această experiență deloc neglijabilă câștigată în colaborări cu Brad Mehldau, Esperanza Spalding, Ambrose Akinmusire, pentru a da doar câteva nume. Nu-l uităm pe chitaristul Julian Lage, un vechi colaborator al lui Taylor Eigsti.

De-altfel remarcăm nota eterogenă a materialelor incluse în albumul "Daylight At Midnight" - dincolo de jazzul contemporan, cu unele accente pop, mai ales în piesele în care apare Becca Stevens, cu o piesă solo de Federico Mompou, cu accente în care îl descoperim pe acest important pianist american încă pasionat de melodie, și totuși foarte modern în limbaj. El pare mulțumit de noua orientare, o va duce mai departe în alte proiecte, declarând, atunci în 2010, faptul că are în față întreaga viață pentru a cânta piese standard și o schimbare este oricând binevenită.

Pianistul Taylor Eigsti cu "Daylight At Midnight" la Jazz a la carte de sâmbătă, 14 noiembrie 2015, de la ora 12.30.

Marina Nedelcu