Arhivă : Recomandări Înapoi

Walter Gieseking - Interpretul zilei de 5 noiembrie la Arpeggio

Publicat: joi, 5 Noiembrie 2015 , ora 8.58

Walter Gieseking s-a născut pe 5 noiembrie 1895 la Lyon, în Franța. Având origine germană, Gieseking a studiat la Conservatorul din Hanovra începând cu anul 1911 și a debutat doi ani mai târziu. Anii Primului Război Mondial au însemnat o pauză în cariera sa, relansată la începutul anilor 1920 cu turnee de concerte în Europa și SUA. A primit aprecierile publicului internațional datorită interpretărilor date unui repertoriu amplu, ce s-a întins de la lucrările compozitorilor clasici și până la creațiile secolului XX.

Biografia acestui muzician este departe de a fi una obișnuită sau banală. Concertele sale strălucitoare au fost contrabalansate de acuzații privind o colaborare cu regimul nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, recitalul său programat în anul 1949 la New York nu a putut avea loc din cauza protestelor publice violente. După ce un tribunal al Aliaților a îndepărtat aceste suspiciuni, dând o sentință oficială de necolaboraționism, Walter Gieseking s-a putut întoarce în SUA în 1953 pentru a susține un turneu de succes. Doi ani mai târziu, a suferit un accident de autobuz, pe când se afla în Germania, în urma căruia a fost nevoit să-și reducă semnificativ numărul de apariții scenice până la decesul său, survenit în anul 1956.

Walter Gieseking rămâne în memoria celor care au avut privilegiul de a-l urmări în sala de concert sau a celor care continuă să-i asculte înregistrările ca un strălucit interpret al opusurilor lui Debussy, Ravel, Scarlatti, Mozart și Beethoven, iar pentru cei care studiază arta pianistică a fost un model în privința felului rafinat în care folosea pedala pianului. Un alt mare pianist, Vladimir Horowitz, spunea despre Gieseking: «M-a impresionat într-un mod cu totul special. Avea un stil împlinit, cânta cu eleganță și avea o frumoasă gândire muzicală.»

Îl reascultăm astăzi, 5 noiembrie, la Arpeggio, începând cu ora 10.00.

Monica Isăcescu