Arhivă : Recomandări Înapoi

Stephane Belmondo și Terry Lyne Carrington la 'Jazzy hour', 15 octombrie

Publicat: miercuri, 7 Octombrie 2015 , ora 15.24

Franța are câteva proprii premii importante în jazz: Victoire de la Musique, Prix Django Reinhardt de L'Academie du Jazz și alte câteva distinctii pe care le oferă celor mai talentati muzicieni de jazz. Stephane Belmondo este unul dintre cei distinși și populari instrumentiști care menține scena muzicală franceză la un nivel foarte ridicat. Trompeta lui Stephane Belmondo se face recunoscută pe mai bine de 200 de albume, parte din ele beneficiind de o profundă implicare din partea muzicianului.

Anul 2015 marchează omagiul pe care Belmondo îl aduce emblematicului trompetist Chet Baker, pe o inregistrare încărcată cu măiestrie și sentimente alese. Alături de basistul Thomas Bramerie și de chitaristul Jesse van Ruller, Stephane Belmondo preia pe albumul "Love for Chet" o parte din marile titluri ale acestuia, cântate în original în anii '80 tot în trio, cu Chet Baker la trompetă, Doug Rainey la chitară și Niels-Henning Orsted Pedersen la contrabass. Muzicienii evocă starea acelor momente, dar și timbralitatea instrumentelor, cu accent desigur pe trompetă, într-un ales moment de inspiratie și maturitate.

După ce a câștigat respectul întregii lumi muzicale, plus un Grammy pentru album în 2011, una dintre cele mai inspirate și distinse prezențe feminine din spatele setului de tobe, Terry Lyne Carrington, adună pe al doilea album sub titulatura Mosaic Project, câteva dintre cele mai alese voci feminine din muzica soul, pentru a celebra feminitatea și în același timp pentru a omagia influența unora ca Duke Ellington, Frank Sinatra, George Duke sau Bill Withers.

"Love and Soul" înseamnă permanenta complementaritate între sexe, în niciun caz un manifest feminist. Majoritatea compozițiilor interpretate de aceste excepționale voci feminine sunt semnate de bărbați, iar piesele sunt interpretate în maniera soul de către instrumentiști de jazz. Un mozaic frumos modelat de câțiva dintre cei mai buni muzicieni ai marii Americi muzicale.

Jazzy hour: în fiecare joi, de la ora 19.00, la Radio România Muzical. 


Berti Barbera