Arhivă : Recomandări Înapoi

'Concert de 5 stele' cu Simon Rattle și Filarmonica din Berlin - 30 septembrie

Publicat: vineri, 25 Septembrie 2015 , ora 13.45

Berliner Philharmoniker și renumitul maestru britanic al baghetei, Simon Rattle, au celebrat împreună ajunul Anului Nou 2015! Într-un fel, odată cu anul 2014 a început numărătoarea inversă pentru "Era Rattle" în istoria legendarei Filarmonici din Berlin. În acea vară, mai exact în 22 iunie, vestea numirii succesorului său aici, Kiril Petrenko, făcea înconjurul lumii muzicale. Nu este încă anunțată oficial data în care va prelua mandatul, știm doar că Simon Rattle își va păstra poziția de lider la Berlin până la finele contractului său, în 2018. La fiecare final de an, în ajun de Anul Nou, are loc un tradițonal program care rememorează simbolic unul dintre momentele de vârf din concertele anului care tocmai se încheie, alături de surprize repertoriale. Ce a adus afișul concertului din 31 decembrie 2014?

O introducere inedită: cinci mișcări dintr-o suită barocă extrasă din opera - balet "Indiile galante" de Jean-Philippe Rameau. "Oricât ai aprecia sound-ul Berliner Philharmoniker, trebuie să admiți că barocul nu este între specialitățile casei" nota jurnalista Shirley Apthorp care adăuga "Dacă forjările lui Rattle în baroc de până acum au avut întotdeauna cu Berliner aerul unei lupte fără izbândă, de această dată s-au relaxat, și-au intrat în rol, oferind dacă nu o interpretare în stil, una de un șarm irezistibil" . Așadar, la capitolul "surprize" s-au achitat încă de la prima lucrare din program. A doua, Concertul 23 pentru pian de Mozart, a fost momentul antologic al reprospectivei 2014:


Menahem Pressler, pianistul care la 90 de ani, în 2014, a debutat cu Berliner Philharmoniker!

Cu o interpretare de cea mai înaltă clasă și profunzime, în care fiecare notă se articulează firesc, ca într-o limbă vorbită - notau cronicarii -, la cei 91 de ani pe care tocmai îi împlinise la data concertului din 31 decembrie, în această a doua colaborare a sa din 2014 cu Filarmonica din Berlin (debutul a fost în ianuarie același an, tot într-un concert de Mozart) Menahem Pressler este cel mai în vârstă pianist al scenei de concert de astăzi. Mai mult, vorbim despre un debut la această vârstă, la care desoperim un interpret de cea mai integră factură și de o carismă aparte. Născut în 1923 în Magdeburg, Germania, Pressler fusese sărăbătorit în 2003 la 80 de ani, într-un concert aniversar-eveniment, de către actualii și foștii săi studenți de la Universitatea Indiana, unde predă din 1955. "Cu fiecare nouă generație de studenți, simt că renasc!" spunea la 80 de ani Menahem Pressler, pedagogia fiind una dintre activitățile cărora li s-a dedicat cu pasiune, de-a lungul întregii cariere, atunci când nu era în turneu cu Trio Beaux Arts sau concertele solo.

Două dansuri slave de Dvoűák și selecțiuni din Suita "Háry János" de Zoltán Kodály au încheiat acest Concert din ajunul anului 2015, un an în care, să ne amintim, pentru prima oară în istoria Festivalului Enescu, Orchestra Filarmonicii din Berlin a concertat la București!

De ascultat integral înregistrarea concertului din 31 decembrie 2014, miercuri, 30 septembrie 2015, în emisiunea "Concerte de 5 stele", de la ora 15.30.

Ana Voinescu