Arhivă : Recomandări Înapoi

Portret Keith Jarrett la 'Planeta jazz' - 27 septembrie 2015

Publicat: luni, 21 Septembrie 2015 , ora 14.40

Keith Jarrett și-a făcut intrarea în lumea muzicii ca un pianist concertist deosebit de precoce, având prima apariție scenică la vârsta de numai șapte ani. Din adolescență a devenit tot mai atras de tărâmul jazz-ului. N-a fost un simplu act de rebeliune juvenilă, ci mai degrabă viziunea unui viitor mare muzician.

Jarrett nu și-a abandonat nicicând rădăcinile clasice. Background-ul său timpuriu se resimte în stilul complex de improvație. În plus, de-a lungul carierei sale, pianistul și-a reiterat vocația de compozitor și interpret de muzică clasică.

Totuși, Jarrett este perceput în primul rând ca jazzman, domeniu în care s-a afirmat începând din anii '60. Aflat atunci abia în al treilea deceniu al vieții, pianistul a cântat cu Art Blakey & the Jazz Messengers, Charles Lloyd Quartet sau Miles Davis. În aceiași perioadă iniția primele proiecte sub nume propriu, prefațând marea sa explozie creativă din anii '70.

În așa numitul "cvartet american", activ în perioada 1971-76, Jarrett cânta alături de Dewey Redman - saxofon, Charlie Haden - contrabas și Paul Motian - baterie. Formula era augmentată adesea de diverși alți instrumentiști, cu precădere percuționiști. Muzica cvartetului american este o simbioză perfectă între tradiție și avantgardă, alternând melodii fluente și exprimări abstracte cu infailibil simț al echilibrului.

Din 1974, Keith Jarrett a fondat un alt combo, cunoscut drept "cvartetul scandinav". Companionii săi erau Jan Garbarek - saxofon, Palle Danielsson - contrabas și Jon Christensen - baterie. Cvartetul scandinav avea tendințe mai contemplative, împrumutând elemente din muzica clasică și din folclorul european. Albumele formației au contribuit decisiv la clădirea excelentei reputații a casei de discuri ECM.

Pianistul nu se rezuma în epocă doar la aceste proiecte. Memorabile au rămas și celebrele sale concerte de pian solo, improvizate în totalitate. Câteva dintre acestea au făcut obiectul unor albume discografice, culminând cu antologicul The Köln Concert, un reper pentru întreaga istorie a jazz-ului.

În emisiunea Planeta Jazz de duminică, 27 septembrie, ora 18.00, vom încerca să reflectăm fațetele multiple ale creației lui Keith Jarrett. Desigur, pretenția de a le epuiza ar fi cu totul nerealistă, sau mai bine zis ridicolă, dar sperăm ca selecția noastră de duminică seară să vă facă plăcere.

Viorel Grecu