Arhivă : Recomandări Înapoi

Daniel Barenboim dirijează și cântă ca pianist în BBC Proms!

Publicat: duminică, 16 August 2015 , ora 22.48

Daniel Barenboim - împărțit între muzicianul exceptional și personalitatea angajată în rezolvarea dilemelor cotidianului? Artistul nevoit să facă un compromis între vocație și nevoile celor din jur? Cel care sacrifică timp prețios pentru a se ocupa de probleme de natură socio-politică? Iată întrebări la care mulți admiratori ar răspunde cu siguranță pozitiv și ar face asta fără să greșească: și pentru Barenboim, fie el și pianistul și dirijorul cu aură deja de legendă, timpul trece la fel de repede ca pentru oricare dintre noi, mai ales că pe 15 noiembrie va împlini 73 de ani. Însă e la fel de posibil ca cel care ar fi de altă părere să fie chiar Daniel Barenboim; care pare să fie mânat de arhanghelii nevăzuți ce l-au ajutat și pe Menuhin, înaintea sa, să vadă că muzica e un bine cu mult mai amplu și mai discret decât cântatul propriu-zis.

"Arta reflectă rafinamentul unei civilizații." - credea Menuhin. "Muzica se manifestă în ambele sensuri. Te faci auzit și îi asculți, la rândul tău, pe ceilalți." - era de părere marele discipol al lui Enescu într-un credo căruia i-a rămas fidel întreaga viață (pentru că abia în anii '90 a renunțat să mai cânte la vioară dedicându-se doar dirijatului, așadar la o vârstă comparabilă cu cea a lui Barenboim din prezent). În același spirit își urmează calea și cel care va fi dirijor dar și solist al concertului din 18 august, în fruntea ansamblului pe care l-a fondat în 1999, Orchestra Divan Vest-Est: o formație ce reunește tineri muzicieni din Israel și din țări și teritorii arabe antagoniste prin definiție Israelului, în speranța că muzica va repune în construcție punți pe care politicienii nu mai speră, poate, să le vadă realizate.

Soliști vor fi, ca parteneri ai lui Barenboim, poate tot simbolic, violonicelistul de origine irianiană Kian Soltani - apreciat și de Martha Argerich - și violonistul israelian Guy Braunstein, din 2000, timp de 13 ani, concert-maestru al Filarmonicii din Berlin.

">Nu pierdeți acest moment aparte, fără îndoială, al festivalului BBC Proms de la Londra; un program cu Simfonia de cameră nr. 1 op. 9 de Arnold Schoenberg, Concertul op. 56 de Ludwig van Beethoven și Simfonia a IV-a de Piotr Ilici Ceaikovski. Marți, 18 august 2015, ora 21,30, în direct de la Royal Albert Hall.

Ștefan Costache