Arhivă : Recomandări Înapoi

După-amiezi de 'Polifonii'- 29 iulie

Publicat: miercuri, 22 Iulie 2015 , ora 13.19

La ediția din 29 iulie a emisiunii Polifonii, vă propunem o întrepătrundere de stiluri interpretative de cea mai bună calitate, etalate în jocul sonor al unor capodopere din istoria muzicii.

Îl veți reîntâlni pe Antonio Vivaldi, unul dintre cei mai admirați virtuozi ai viorii în vremea sa, dar și un compozitor cu har care ne-a lăsat mai multe serii de concerte. Una dintre ele, "L'estro armonico" op.3, face parte din repertoriul ansamblului "Virtuozii din Moscova" condus de Valdimir Spivakov, violonistul care afirma într-un interviu că își dorește, prin felul său de a interpreta, "să transmită credința în forțele Binelui și respectul dintre oameni".

Muzica franceză la curtea Regelui Soare

O culoare aparte vor aduce în emisiune compozitorii care au trait in secolul al XVII-lea, dominat de fanteziile artistice ale regelui Ludovic al-XVI-lea, Michel-Richard Delalande, din creația căruia am ales un Capriciu pentru orchestră sau Jean-Philippe Rameau, marele clavecinist și teoretician al muzicii franceze, dar și un devotat al genului religios. Vom difuza motetul său "Quam Dilecta" în interpretarea ansamblului "Les Arts Florissants", numit "Grădina vocilor lui William Christie". Veți urmări și un moment cameral ce poartă semnătura lui Jean-Marie Leclair, Sonata op.9 nr.3 în Re major pentru vioară și continuo, cu Arthur Grumiaux și Istvan Hajdu.

Un secol de muzică românească

În partea a doua a emisiunii, veți parcurge un traseu imaginar, de la stilul rapsodic al sfârșitului de secol 19 până la creația secolului 20 de inspirație folclorică. Veți redescoperi figura legendară a lui Constantin Bobescu, personalitate importantă în cultura românească ieșeană, violonist remarcabil, apreciat de însuși marele George Enescu. A scris lucrări dedicate viorii, în special, dar și expresive pagini muzicale pentru orchestră. Veți putea asculta prima sa Rapsodie română în Do major, în viziunea lui Iosif Conta și a Orchestrei Naționale Radio. Urmează și o rubrică cu lucrări corale imaginate de compozitoarea Irina Odagescu, iar interpretul român prezent în emisiune va fi dirijorul Gheorghe Costin, cu Simfonia a-5-a de Ludwig van Beethoven. Audiție plăcută!

Laura Ana Mânzat