Arhivă : Recomandări Înapoi

Înregistrări ale Orchestrei de Cameră Radio conduse de maestrul Ludovic Bacs - 22 iulie 2015

Publicat: miercuri, 15 Iulie 2015 , ora 18.00

"În muzică, totul începe cu Bach" - Ludovic Bacs

Cu zece ani  în urmă, când Maestrul Bacs împlinea 75 de ani, am stat de vorbă cu dânsul cu aceeași ușurință dintotdeauna. Firescul dialogului nostru cuprindea, însă, un uriaș respect pentru cariera domniei sale, cu un plus de entuziasm pentru pasiunea cu care explora repertoriile (de la cel italian renascentist la primele audiții absolute românești).


Viața dvs. a fost și este legată de Radio. Care este prima amintire pe care o aveți legată de instituția noastră?

Prima întâlnire a fost în 1957. Repartizat fiind la Radio și nefiind loc de dirijor, am intrat fain-frumos în orchestră. Și am cântat 2-3 ani la violă.


Ați supraviețuit tuturor glumelor puse pe seama violiștilor?

Da, da! Dar dacă va gânditi că si Hindemith era violist… Nu-mi pare rău că am cântat în orchestră. Nu am acceptat să stau undeva într-un birou și am cerut să cânt în orchestră. Nu regret, pentru că am lucrat cu dirijori foarte buni.


Care este maniera dvs. de lucru?

În primul rând, studiez partitura acasă, ascult înregistrări cât pot de mult. Dacă pot, de un milion de ori, diferite înregistrări din care învăț în primul rând faptul că aceeași partitură care pare că este respectată la perfecțiune poate să sune în mii de feluri. Și asta îți dă curaj - poate ai și tu dreptul să spui ce vrei în lucrarea respectivă. Așadar, studiez partitura. În primul rând, forma mare a partiturii; după aceea părțile mai mici, detaliile. Apoi vin la orchestră și în orchestră de multe ori dau de acest necaz că oamenii nu prea sunt dispuși să cizeleze mărunțișurile (cum le spuneam). Dar, cu timpul, parcă se dau pe brazdă!


Maestre Ludovic Bacs, sunteți recunoscut pentru impresionantul repertoriu pe care l-ați dirijat, în care zona barocă dar și cea modernă ocupă locuri deosebit de importante.

Toată lumea spune că sunt un specialist în muzica veche, în muzica barocă. Nu sunt nici un specialist. Sunt un simplu muzician care, mânat de curiozitate profesioanală, am încercat multe și mărunte, pornind de la Bach. În muzică, totul începe cu Bach. Fiecare muzician de seamă ar trebui să înceapă cu Bach și uite că eu, la 75 de ani parcă termin cu Bach …


Ce așteptați dvs. de la un ansamblu?

Dăruirea! Să nu cânte precum acel orchestrant (dintr-o glumă) care se întâlnește cu un prieten, iar acesta îl întreabă ce anume a fost ultima piesa pe care a cântat-o și care lui îi plăcuse grozav. La care orchestrantul îi răspunde: "Nu știu, ceva cu doi diezi"! Să nu fie de soiul acesta muzicianul; să fie un participant la ceea ce face. Și mai vreau să cred că și lui o să-i placă ceea ce face, dacă se dăruieste.

Dăruirea sa, plăcerea de a se (re)întoarce la muzica lui Bach și comuniunea cu ansamblul dirijat le vom putea decanta auditiv miercuri 22 iulie, ora 19,00, la Radio România Muzical, în epopeicul oratoriu Patimile după Ioan. O audiție in memoriam... dedicată Maestrului care ne-a părăsit în 30 iunie…


Sorina Goia