Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Dirijorul Walter Weller - Scena europeană, 23 iulie 2015

Publicat: miercuri, 8 Iulie 2015 , ora 15.15

Încă o stea a muzicii s-a stins recent, în luna iunie a acestui an, la 75 de ani. Walter Weller - un gentleman, un "maestro", o personalitate, dar în același timp un om modest, calm și extrem de generos, deținător al celei mai mari colecții de baghete (de dirijat) din lume. A fost recunoscut ca un adevărat specialist al repertoriului beethovenian, iar fascinația sa pentru creația marelui compozitor clasic, s-a "concretizat" în 1988, când a prezentat în primă audiție și cea de a X-a simfonie a Titanului de la Bonn.

Apreciat dirijor austriac, a adus stilul tradițional austro-german în repertoriul orchestrelor din Londra, Liverpool și Glasgow. Cu alte cuvinte: sunetul cald dar ferm, delicatețea dar și rigurozitatea compartimentului de coarde și un vibrato romantic. Pentru obținerea acestor valențe a apelat la o organizare a orchestrei mai specială pentru acele timpuri de mijloc de secol XX: cu partida viorilor (prime și secunde) în stânga, iar cu cele ale violoncelului și contrabasului în dreapta sa.

Ca semn de apreciere și pentru că a fost atât de iubit mai ales de publicul din spațiul britanic, în 1995, chipul său a fost imprimat pe bancnota de £50 de Banca din Scoția, iar în 1998 a primit Crucea de Argint din partea Republicii Austria, distincție care le-a mai fost acordată doar lui Josef Krips și Herbert von Karajan. De-a lungul anilor, s-au mai adăugat alte premii, precum Medalia de aur "Beethoven" sau Medalia de aur pentru că a fost inclus în lista "oamenilor remarcabili ai secolului XX".

Walter Weller s-a născut la Viena, în 30 noiembrie 1939, într-o familie de muzicieni. Poate de aceea a și început studiul viorii la 6 ani, iar la 17 ani a devenit membru al Orchestrei Filarmonicii din Viena, unde i-a întâlnit pe Wilhelm Fürtwangler, Herbert von Karajan, Karl Böhm, Hans Knappertsbusch și Willi Boskovsky. Între anii 1958-1969 s-a lansat și cu Cvartetul său de coarde "Weller", cu care a realizat și primele înregistrări pentru care au primit distincții ca: Premiul "Mozart", Premiul Grammy și Marele Premiu al discului.

Anul 1966 a fost hotărâtor pentru cariera sa de dirijor: Karl Böhm s-a îmbolnăvit și pentru că timpul era scurt pentru a mai găsi pe cineva disponibil, i s-a oferit șansa de a prelua bagheta. După cum mărturisea, în numai două ore a învățat pe dinafară programul (Simfonia Pastorală de Ludwig van Beethoven și Marea simfonie de Franz Schubert) și a intrat în scenă. După numai două luni, Josef Krips, l-a rugat să-i țină locul la un concert în care protagonist era Claudio Arrau. Datorită succeselor avute, Walter Weller a fost invitat să dirijeze la Vienna Volksoper și mai târziu la Opera de stat din Viena.

În 1973, a primit un prim angajament la Londra, mai precis la Albert Hall, la pupitrul Orchestrei Simfonice din Londra. Apoi, au urmat Orchestra Filarmonică Regală din Liverpool (1977-1980), Orchestra Filarmonică Regală din Londra (1980-1986) și Orchestra Națională Regală din Scoția (1992-1997). În aceeași perioadă a apărut și la celebrul Festival BBC-Proms. După 1990, a fost invitat să evolueze împreună cu alte ansambluri de prestigiu din Austria, Germania, Elveția, Belgia, Spania și Republica Coreea.

În timp, Walter Weller s-a specializat în interpretarea unui repertoriu variat, simfonic dar și liric, în care un loc aparte l-au ocupat opusurile semnate de Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn, Serghei Prokofiev, Serghei Rachmaninov dar și Richard Wagner și Richard Strauss.

Așadar, vă invităm să urmăriți unul dintre ultimele concerte susținute de Walter Weller aflat la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Spaniole, desfășurat la "Teatro Monumental" din Madrid în data de 20 martie 2015. În program, lucrări dragi sufletului său - Simfonia a IV-a op 60 în Si bemol major de Ludwig van Beethoven și Simfonia a III-a op 56 în la minor "Scoțiana" de Felix Mendelssohn.

O întâlnire de neuitat cu cel care a fost Walter Weller, numai la Radio România Muzical, în data de 23 iulie 2015, începând cu ora 21.00 în cadrul emisiunii " Scena europeană".

Octavia Galescu