Arhivă : Recomandări Înapoi

Albume recent lansate, propuneri interesante - Planeta Jazz, 4 iulie 2015

Publicat: luni, 29 Iunie 2015 , ora 9.40

Planeta Jazz de sâmbătă, 4 iulie, ora 18.00, dorește să vă atragă atenția asupra câtorva albume lansate recent. Keith Jarrett, The Bad Plus & Joshua Redman, Kamasi Washington și Snarky Puppy au propuneri extrem de interesante, ba chiar îndrăznim să spunem entuziasmante.


Keith Jarrett

… și-a obișnuit publicul cu albume sale live de pian solo, complet improvizate. The Köln Concert (1975) rămâne unul dintre cele mai populare discuri din întreaga istorie a jazz-ului. Pe 8 mai 2015, marele pianist a împlinit 70 de ani, pe care i-a aniversat lansând un nou material solo, Creation.

Spre deosebire de producțiile similare anterioare, Creation nu a fost imprimat într-o singur concert. Interpretările provin din șase reprezentații diferite, desfășurate în perioade aprilie-iulie 2014, dar au fost editate în așa fel încât să constituie un concept muzical unitar. În improvizațiile lui Jarret se contopesc ecouri din muzica clasică, din diverse genuri tradiționale sau din avantgardă, rezultând o încununare a creativității contemporane.


The Bad Plus & Joshua Redman

Alcătuit în anul 2000, grupul The Bad Plus reunește trei instrumentiști redutabili: Ethan Iverson (pian), Reid Anderson (contrabas) și Dave King (baterie). Deși au rămas întotdeauna fideli formatului clasic de "piano trio", cei de la Bad Plus au încercat în permanență să înnoiască acest tip de exprimare. Și se pare că au izbutit, dacă ne luăm după faptul că sunt niște răsfățați ai criticii de specialitate.

De curând s-au asociat cu un mare star al jazz-ului contemporan, saxofonistul Joshua Redman, și au realizat un album ce a primit un titlu foarte simplu, The Bad Plus Joshua Redman. Materialul conține exclusiv compoziții originale ale celor patru protagoniști. Chiar dacă această colaborare reprezintă o premieră, interacțiunea dintre Redman și Bad Plus denotă afinități muzicale profunde.


Kamasi Washington…

… este un saxofonist născut în 1981, la Los Angeles. În CV-ul său sunt înscrise colaborări cu Wayne Shorter, Herbie Hancock sau Kenny Burrell, dar Washington a devenit cunoscut publicului larg datorită conexiunilor sale cu scenele R&B și hip-hop.

În mai 2015, saxofonistul a realizat cel dintâi material sub nume propriu, The Epic. Este vorba despre un triplu album, cu o durată de aproape trei ore. Date fiind antecedentele lui Kamasi Washington, mulți s-ar fi așteptat la o producție de tip "fusion", numai că The Epic se înscrie mai degrabă în tradiția lui John Coltrane și Pharoah Sanders.

Albumul uimește prin consistența și anvergura sa, în ciuda întinderii considerabile. Kamasi Washington se dovedește un compozitor și un interpret de prim rang, beneficiind din plin și de orchestrații spectaculoase. Fără îndoială, The Epic este una dintre marile revelații jazz-istice ale anului 2015.


Snarky Puppy…

… se află printre cele mai apreciate ansambluri de jazz-fusion din noua generație. Grupul a luat ființă în 2004, în Denton, Texas, avându-l ca lider pe basistul, compozitorul și producătorul Michael League. În ultimul deceniu, Snarky Puppy a cucerit numeroși fani în lumea întreagă, mulțumită unei serii de albume remarcabile, dar și turneelor intense.

Anul acesta, Snarky Puppy a lansat un nou album, Sylva, pentru care a lucrat cu Metropole Orkest din Utrecht. Sylva reprezintă o surpriză extrem de plăcută, înfățișând o nouă dimensiune a conlucrării interdisciplinare dintre jazz și muzica clasică. Sylva este o dovadă în plus că resursele de creativitate sunt departe de a se a fi epuizat în epoca noastră.

Planeta Jazz, sâmbătă, 4 iulie, ora 18.00


Viorel Grecu