Arhivă : Recomandări Înapoi

Murray Perahia în seria `Interpreții Festivalului George Enescu 2015`

Publicat: sâmbătă, 27 Iunie 2015 , ora 23.58

Critica muzicală îl consideră pe Murray Perahia una dintre cele mai importante figuri interpretative ale secolului. În cei peste 40 de ani de carieră, pianistul american s-a impus de fiecare dată prin luminozitatea tușeului său, prin extraordinara claritate și delicatețe a articulației sonore, prin interpretările sale profunde, în care se simte o gândire complexă, mereu în alertă.

« Există două aspecte ale interpretării. Primul ține, în mod evident, de expresivitate. Trebuie să cunoști câte ceva despre timpul în care a fost scrisă lucrarea, despre atmosfera perioadei. Dacă interpretezi muzică romantică, trebuie să fii la curent cu poezia lui Schiller, a lui Goethe, a lui Eichendorff, o importantă parte a vieții compozitorului. Cealaltă latură a interpretării este coerența. Dacă o pierzi, fiecare notă își va pierde semnificația. » spunea într-un interviu pianistul american care a umplut de fiecare dată până la refuz Sala Mare a Ateneului Român, în ultimele cinci ediții ale Festivalului Internațional « George Enescu ». O va face (de fapt, a făcut-o deja, pentru că biletele s-au epuizat) și pe 5 septembrie, când publicul român îl va putea urmări, din nou, tot la Ateneul Român. Programul nu este deocamdată anunțat dar parcurgându-i discografia, ce cuprinde lucrări ale perioadei romantice dar si piese de Scarlatti, Haydn, Mozart și Beethoven, suntem siguri că orice ar interpreta, se va transforma într-un eveniment.

Despre Murray Perahia, posesorul a trei premii Grammy și a opt distincții Grammophone, ultima acordată în 2011 pentru discul său cu lucrări de Brahms, vom vorbi luni, 29 iunie și marți, 30 iunie, în cadrul emisiunii « Arpeggio », de la ora 10.30 și, în reluare, de la 17.05.

 
Ioana Marghita