Arhivă : Recomandări Înapoi

Arturo Benedetti Michelangeli - Interpretul Zilei la Radio România Muzical în 12 iunie 2015

Publicat: vineri, 5 Iunie 2015 , ora 14.39

Alfred Cortot a exclamat, ca reacție la succesul înregistrat de el în 1939, la Concursul Internațional de Pian de la Geneva că "un nou Liszt se naște!". De aici începea cariera lui Arturo Benedetti Michelangeli, unul dintre cei mai enigmatici pianiști ai secolului XX. Considerat a fi unul dintre cei mai mari virtuozi, numele său stă lângă cele ale lui Horowitz și Sviatoslav Richter, fiind în același timp considerat cel mai important pianist italian.

Activitateasa muzicală, întreruptă pe parcursul celui de-al doilea război mondial în care și-a servit patria în cadrul forțelor aeriene și apoi alăturându-se mișcării de rezistență anti-fascistă, a fost reluată în 1945, în țara natală, Italia. În 1946 pornea în primul său turneu european, urmând să cucerească, rând pe rând, scenele din Asia și America. El a fondat Festivalul Internațional de Pian de la Brescia și Bergamo în 1964, și a rămas directorul său artistic timp de aproximativ trei ani.

Arturo Benedetti Michelangeli s-a dedicat, în același timp, cu mare entuziasm activității didactice, în 1939 fiind deja profesor la Conservatorul din Bologna, iar în 1964 înființând propria academie de pian în Brescia. Printre elevii săi s-au numărat Martha Argerich și Maurizio Pollini. Un om generos, el și-a finanțat elevii din propriile venituri, susținând că muzica este un drept inalienabil pentru cei dăruiți cu talent.

Cariera sa a fost întreruptă în mai multe rânduri din motive de sănătate, dar reluată de fiecare dată cu și mai mult entuziasm, concertul de la Hamburg din 7 mai 1993 fiind însă ultima sa apariție publică. În 12 iunie 1995, a murit la Lugano, după o îndelungată suferință.

Chiar în ziua în care se împlinesc 20 de ani de la trecerea sa în eternitate - 12 iunie 2015 - îl desemnăm pe Arturo Benedetti Michelangeli "Interpretul Zilei" la Radio România Muzical, în cadrul rubricii zilnice a emisiunii Arpeggio, realizată de Monica Isăcescu, de luni până vineri, începând cu ora 10:00.

Lucian Haralambie