Arhivă : Recomandări Înapoi

Îi dedicăm o 'Filă de calendar' compozitorului Carl Nielsen - 9 iunie 2015

Publicat: vineri, 5 Iunie 2015 , ora 14.32

Sunt multe asemănări între el și Enescu; la fel ca marele nostru muzician a studiat vioara și dirijatul, dar compoziția avea să-l atragă cel mai mult. Danezii îl consideră unanim cel mai important creator muzical al lor - Carl Nielsen.

A crescut pe insula Funen, a treia ca mărime dintre cele ale Danemarcei. Despre întâlnirea cu muzica afirma: "Îl ascultam pe tata cântând la vioară și trompetă, iar atunci când aveam pojar am îndrăznit să descopăr la rândul meu micul instrument cu coarde". A studiat și pianul, iar pe lista activităților muzicale ale tânărului Carl s-a înscris și o fanfară militară, toate acestea până să urmeze studiile Conservatorului Regal din Copenhaga.

La 24 de ani obținea un post de violonist în cadrul Orchestrei Regale Daneze, având șansa să evolueze în premierele naționale ale operelor verdiene "Falstaff " și "Otello". Carl Nielsen a devenit în 1910 dirijorului ansamblului, după retragerea lui Johan Svendsen.

S-a remarcat prin activitatea componistică, cele mai cunoscute lucrări ale sale în afara Danemarcei fiind cele 6 simfonii scrise între 1892 și 1925. La fel de apreciate sunt și Cvintetul pentru suflători sau concertele pentru vioară, flaut și clarinet. Moștenirea pe care a lăsat-o însă Carl Nielsen poporului său este însă una vastă, operele "Saul og David" (Saul șiDavid) și "Maskarade" - suita pentru orchestră de coarde, uvertura "Helios" și muzica de scenă "Aladdin" și "Moderen" (Mama) fiind considerate adevărate comori naționale.

Vă invităm să urmăriți la Radio România Muzical o "Filă de calendar" dedicată lui Carl Nielsen - marți, 9 iunie 2015, atunci când se împlinesc 150 de ani de la nașterea sa - în cadrul rubricii realizate de Anca Ioana Andriescu în emisiunea Arpeggio, începând cu ora 11:30.

Lucian Haralambie