Arhivă : Recomandări Înapoi

Erich Bergel - Interpretul Zilei la Radio România Muzical - 1 iunie 2015

Publicat: vineri, 29 Mai 2015 , ora 14.04

Născut în 1930, la Râșnov, într-o comunitate de etnie germană stabilită în Transilvania din secolul XII, Erich Bergel și-a moștenit talentul muzical de la tatăl său, învățător, profesor de muzică, bun violonist și un apreciat dirijor de cor. Încă din copilărie a urmat studii de vioară, violoncel, flaut, trompetă, chitară, pian și orgă, ca și cei trei frați ai săi. Destinul avea să îl aducă în fața profesorului Kurt Mild, cel care l-a instruit timp de doisprezece ani. Erich Bergel a devenit astfel un instrumentist de excepție, apoi, sub îndrumarea dirijorului Antonin Ciolan, la Conservatorul din Cluj - un maestru al baghetei.

Pentru că a dirijat în vremea regimului comunist oratorii și simfonii considerate a fi «mistice», cum ar fi «Creațiunea» de Haydn, Erich Bergel a fost exmatriculat, apoi a suferit ani de anchete, lagăre și închisori. A fost grațiat doar după o lungă perioadă de muncă forțată la Periprava și 4 ani de detenție la Jilava, Codlea și Oradea.

Invitat în Germania chiar de Herbert von Karajan, Erich Bergel a reușit să evadeze din sinistra "epocă de aur" și astfel începe o extraordinară carieră internațională, dublată din 1979 de o activitate pedagogică la Academia de Arte din Berlinul de Vest, acolo unde a predat dirijatul și educație orchestrală.

De notat că între 1966 și 1971 a fost dirijor al Filarmonicii din Cluj, iar în perioada 1989-1994 Erich Bergel a fost dirijor principal al Orchestrei Societății Simfonice din Budapesta.

În 1 iunie muzicianul ar fi împlinit 85 de ani. La Radio România Muzical marcăm această zi, atunci când îl desemnăm pe Erich Bergel "Interpretul Zilei" în cadrul emisiunii realizate de Irina Cristina Vasilescu - Arpeggio - începând cu ora 10:00.
Lucian Haralambie