Arhivă : Recomandări Înapoi

Radu Lupu și Leopold Stokowski în anii '70 - 'Cutia cu amintiri', 10 mai

Publicat: duminică, 10 Mai 2015 , ora 17.01

"…A venit pentru un concert în cadru restrâns și a sfârșit prin a-mi întoarce paginile…Puțin intimidant să-l am pe Brahms alături de mine în timp ce cântam… Brahms…". Sigur au zâmbit toți cei care au citit această explicație atașată de către tânăra pianistă Yuja Wang celor 3 fotografii postate pe Facebook și trimițând la pagina oficială, tot de-acolo, a lui… Radu Lupu. El era Brahms, el o intimidase, cum reiese din text! Un maestru în Brahms, dar cum știm și în Beethoven, Schumann, și în Schubert cu siguranță!!! Am profitat de strădaniile casei de discuri cu care Radu Lupu are de decenii un contract de exclusivitate de a reedita vechi înregistrări, pentru a ne reaminti un Schubert cântat de el la începutul anilor '70 ai secolului trecut: penultima sonată.

Schubert - o veche pasiune a pianistului…

Nu doar în studiourile de înregistrări a adus la viață sonatele romanticului care, astfel, cu opera interpretativă a lui Radu Lupu a găsit încă un promotor care să deslușească și să transmită mai departe sensurile încă neînțelese încifrate în partituri. Și să atragă melomani și specialiști deopotrivă spre un domeniu încă insuficient cunoscut.

"…Am asistat la creație în ceea ce are ea mai sublim…"

"În mâinile lui, părea că marea sonată în La major de Schubert a fost scrisă în prezența noastră… Am asistat la creație în ceea ce are ea mai sublim. Imnul primei mișcări a fost nobil și spiritual, mișcarea lentă pe cât de lentă, pe-atât de pasionată, a treia jucăușă și luminoasă, a patra radiind bucurie și alte emoții… Radu Lupu ne-a condus într-o lume muzicală unică…" Sunt gândurile lui Agnes Kory consecutive recitalului pianistului român stabilit în Marea Britanie, susținut, în mai 2009, la Brighton Dome si consemnate pe pagina impresarială a artistului. Este aceeași Sonată D 959 înregistrată cu 4 decenii înainte și oferită dv. în prima parte a emisiunii "Cutia cu amintiri" de duminică 10 mai ora 16,00… Și, probabil - încă o probă plină de temperament a lipsei de temei cu care Radu Lupu se confesa privitor la înregistrări, arătând că prezența microfoanelor îl îngheață…

"...Dincolo de poezie, Radu Lupu rămâne o enigmă…"

Retras, timid și discret face ca orice disc nou să fie dorit cu ardoare… Deși aproape septuagenar, continuă să fascineze însă pe scenă. În recitaluri sau concerte, Radu Lupu rămâne un nume pe afiș de forța unui magnet, de la Madrid sau Berlin (ca să notăm cele mai recente apariții), la Philharmonie de Paris, cunoscută până nu de mult drept Cite de la Musique (aflăm despre anunțatul concert din 28 mai cu Orchestra de cameră a Europei și cu Vladimir Jurowski la conducere, cu altă pagină ce i-a făcut renumele: Concertul KV 491 în do minor de Mozart aici ).

O altă nestemată ieșită din măiestria unui nonagenar…

Era, atunci, în iulie 1973, a 6-a variantă înregistrată pe parcursul a mai bine de jumătate de secol de către Leopold Stokowski pentru Simfonia a IX-a de Dvorak. Dirijorul britanic avea 92 de ani și colaborase cu Orchestra Philharmonia pentru această ultimă înregistrare a sa cu celebra simfonie "Din lumea nouă" a lui Dvorak. Primele versiuni le adusese la lumină cu orchestra pe care a făcut-o nemuritoare, cea din Philadelphia, în anii de început ai tehnicii de păstrare a sunetului. Mai întâi în mai 1920 (și putem auzi cum suna aici), apoi în prima sa înregistrare electrică din 1925; a urmat prima în tehnica quadrofonică doi ani mai târziu, iar următoarele (1934, 1941), având ca parteneri muzicieni din alte orchestre au venit să completeze lista.

"…versiune alternativă ce dezmiardă și stimulează…"

Când Stokowski venea pe lume, Dvorak încă nu compusese capodopera sa ce va constitui piatra de hotar in crearea unui stil original pentru muzica americană. Abia peste un deceniu va ajunge la New York. Dar simfonia va cunoaște o audiență remarcabilă încă de la început, nu doar în America. Despre înregistrarea care ocupă a doua parte a emisiunii, criticul revistei The Gramophone, Edward Greenfield nota: "… este o versiune alternativă ce dezmiardă și stimulează urechile oricărui ascultător care s-a incălzit odată sub farmecul lui Stokowski." Așadar Orchestra Philharmonia din Londra cu acest vrăjitor la pupitru (și, probabil, ca de obicei, fără baghetă) înregistrați în 1973 în Simfonia a IX-a op. 95 Din lumea nouă de Antonin Dvorak la "Cutia cu amintiri", duminică, 10 mai, ora 16.00.

Veronica Zbarcea