Arhivă : Recomandări Înapoi

Zubin Mehta este 'Interpretul Zilei' la Radio România Muzical - 29 aprilie 2015

Publicat: vineri, 24 Aprilie 2015 , ora 14.47

Nu putem spune despre dirijorul Zubin Mehta că este cetățeanul unei țări, deși din datele sale biografice aflăm că s-a născut în India, la Bombay.

În ciuda influenței muzicale, domeniul său de studiu inițial a fost medicina. La 18 ani a abandonat cariera medicală pentru a se înscrie la Academia de Muzică din Viena. Șapte ani mai târziu, a dirijat atât Filarmonica din Viena cât și pe cea din Berlin. Zubin Mehta a devenit rapid unul dintre cei mai solicitați dirijori de orchestră și operă.

A fost Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal, al Filarmonicii din Los Angeles, iar Filarmonica din München l-a numit Dirijor de Onoare, titlu creat special pentru el. Ansamblul de care este însă cel mai atașat Zubin Mehta este Orchestra Filarmonică din Israel, relație pe care a asemănat-o cu o căsnicie, una cu suișuri și coborâșuri. Aici a ocupat pe rând funcțiile de Consilier Muzical din 1969, Director Muzical - 8 ani mai târziu, și Director Muzical pe Viață din 1981. Zubin Mehta și Orchestra Filarmonică din Israel vor concerta anul acesta la București, mai exact în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", având programate două manifestări în 31 august și 1 septembrie.

Numele lui Zubin Mehta se află printre ale celor care și-au pus harul în slujba păcii. Întrebat ce crede că va putea realiza prin demersul său într-un interviu acordat lui David Shuster la Al Jazeera America, Zubin Mehta a spus că visul său e acela ca, într-o zi, un israelian arab să stea alături de un israelian evreu și să facă muzică împreună; și asta cât mai curând.

În 29 aprilie 2015, Zubin Mehta împlinește 79 de ani, iar Radio România Muzical îi dedică rubrica "Interpretul zilei" din cadrul emisiunii Arpeggio, realizată începând cu ora 10:00 de Monica Isăcescu.

Lucian Haralambie