Arhivă : Recomandări Înapoi

Concursul Internațional 'Maria Callas' 2014 - Concerte de 5 stele, 30 aprilie

Publicat: joi, 23 Aprilie 2015 , ora 13.20

În Grecia anului 1975, a luat ființă o Competiție Muzicală Internațională (pentru voci și pentru pian) cu sprijinul Ministerului de Cultură Grec, al Centrului Cultural "Athenaeum" din Grecia și al Federației Internaționale a Concursurilor aflate sub patronajul UNESCO. Din 1977, anul în care s-a stins din viață marea artistă Maria Callas, în memoria sa, această competiție cu cele două mari secțiuni (voce și pian) a fost numită "Maria Callas Grand Prix". În decursul celor 40 de ani, s-a transformat dintr-un eveniment european într-unul global, fiind cu adevărat un prilej de a descoperi și de a lansa tinerele talente din întreaga lume. De-a lungul anilor, au participat și câțiva artiști și ansambluri din România: Ileana Cotrubaș, Dan Iordăchescu (președintele concursului de la Salonic în 1978), Valentin Gheorghiu (membru al juriului pentru secțiunea pian la cea de a 28-a ediție), Olga Bolocan (Premiul I pian, în 1982), Racz Aladar (Premiul III pian, în 1982), Luiza Borac (Premiul IV pian, în 1984), Irina Iordăchescu (Premiul III, în 2003), Gheorghe Costin (dirijor invitat la edițiile1990 - 2010), Orchestra simfonica a Filarmonicii "George Enescu" din București și Orchestra simfonică a Filarmonicii "Moldova" din Iași.


Reluarea concursului

După o perioadă de absență, sfârșitul anului 2013 a sosit cu o veste bună: Centrul Cultural "Athenaeum" și Fundația "Michael Cacoyannis" au făcut tot posibilul ca acest concurs să fie reluat. Astfel, între 4-11 octombrie 2014 s-a desfășurat competiția pentru voci (pentru interprete cu vârsta de până la 31 de ani, iar pentru interpreți cu vârsta de până la 33 de ani), la sediul Fundației Michael Cacoyannis și la Opera Națională a Greciei.


Ediția din 2014

Programul impus a presupus cunoașterea a 15 arii de la cele așa-numite "antice" până la cele de secol al XIX-lea, a 10 lieduri de la cele clasice la cele contemporane și a cel puțin unui rol integral. Juriul a fost format din Luigi Alva (președinte de onoare), Cheryl Studer (președintele comisiei), Sherrill Milnes, Gwyneth Jones, Martina Arroyo, Christian Carlstedt (director de producție la Bayerische Staatsoper, Munchen), Peter Katona (director de producție la Royal Opera Covent Garden), Guy Montavon (director general la Opera din Erfurt), Myron Michailidis (unul dintre cei mai apreciați dirijori greci, directorul Operei Naționale a Greciei) și Miltos Logiadis (un alt important dirijor grec și profesor). Pentru a veni în sprijinul acestor tineri și pentru a contribui la pregătirea lor, în perioada 10-18 martie 2014, Cheryl Studer a organizat și cursuri de măiestrie gratuite.


Concurenții

Anunțul reluării acestui prestigios concurs a fost binevenit pentru că s-au înscris peste 50 de tineri muzicieni din Belgia, Germania, Italia, Republica Cehă, Ucraina, Brazilia, Canada, Statele Unite ale Americii, Egipt, Armenia, Republica Populară Chineză, Republica Coreea, Grecia și România. Dintre aceștia, 35 au fost cântărețe (28 de soprane și 7 mezzosoprane) și 16 au fost cântâreți (8 tenori, 5 baritoni, 2 bas-baritoni și un bas). După prima etapă, pentru semifinală au fost aleși 16 candidați, iar apoi pentru concertul final au mai rămas doar opt, printre care s-a numărat și soprana Iulia Elena Surdu.


Câștigătorii

Pentru ediția din 2014 premiile au fost trei pentru vocile feminine și alte trei pentru cele bărbătești la care s-a adăugat și un premiu special "Paolo Montarsolo" decernat de Liliana Montarsolo (pentru cel mai bun solist).

La categoria dedicată cântăreților, primii trei clasați au fost din Republica Coreea (de altfel, din cei 16 candiați 14 au fost din această țară): Marele premiu "Maria Callas" și premiul "Paolo Montarsolo" au revenit basului Jisang Ryu (n. 1982) cel pe care publicul din România îl cunoaște tot de anul trecut când și la București s-a aflat printre laureații competiției "Le Grand Prix de l'Opera" și când a colaborat și cu Orchestra Națională Radio, al doilea loc l-a obținut baritonul Kyubong Lee iar cel de al treilea tenorul Yo-han Kim.

La categoria dedicată interpretelor, clasamentul a fost următorul: câștigătoarea Marelui Premiu "Maria Callas" a fost soprana Ludmila Bauerfeldt (Brazilia), al doilea loc i-a revenit mezzosopranei Eun-Kyoung Lim (Republica Coreea) și al treilea sopranei Aikaterina Koufochristou (Grecia). Pentru că la vocile feminine concurența a fost mare, mai ales în rândul sopranelor (în număr de 28), s-au mai acordat două Mențiuni de onoare pentru soprana Anna Stylianaki (Grecia) și pentru soprana Iulia Elena Surdu (România). Reprezentanta noastră a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa profesoarei Maria Slătinaru Nistor și s-a perfecționat la Conservatorul de Muzică din Geneva. Repertoriul său cuprinde roluri semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, Georges Bizet, Charles Gounod, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Richard Strauss sau Igor Stravinski. Iulia Elena Surdu, a evoluat deja la Opera Germană am Rhein din Düsseldorf, Opera Națională din Moravia-Silesia și Teatrul de Operă din Ostrava.


O invitație

Așadar, tinerețe, primii pași în lansarea unor cariere internaționale, emoții, speranțe… stări pe care și dumneavoastră le veți resimți cu siguranță, atunci când veți asculta etapa finală a celei de a 38-a ediții a Concursului Internațional "Maria Callas" susținută cu participarea Orchestrei Operei Naționale a Greciei dirijate de Loukas Karytinos.

Un eveniment difuzat în exclusivitate la Radio România Muzical în cadrul Concertelor de 5 stele, joi, 30 aprilie 2015, de la ora 15.30. Realizator Ana Voinescu.

Octavia Galescu