Arhivă : Recomandări Înapoi

Adalbert Winkler 85 și George Draga 80 la 'Sunete contemporane' - 21 aprilie

Publicat: joi, 9 Aprilie 2015 , ora 12.16

Readucem în atenție doi dintre compozitorii care au trăit și au compus într-o perioadă străbătută de tendințe estetice diverse în gândirea muzicală, de profunde introspecții sonore.

Veți putea redescoperi muzica pe care ne-a lăsat-o compozitorul Adalbert Winkler, născut la Aiud în 1930 - ar fi împlinit așadar 85 de ani, stins din viață în 1992. Din creația sa am ales "Concertino leggiero" pentru clarinet și orchestră, o înregistrare cu Aurelian Octav Popa, solist și dirijor al Orchestrei de Cameră Radio.

Un alt muzician din pleiada de avangardă a secolului 20 este George Draga, care a trăit în perioada 1935-2008, afirmat în calitate de compozitor, dar și de muzicolog, prin numeroasele analize de creații pe care le-a realizat asupra unor lucrări de Aurel Stroe, Ștefan Niculescu, Tiberiu Olah, Wilhelm Berger, Cornel Țăranu, Zeno Vancea, realizate ca redactor la revista Muzica a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România unde a lucrat până în 1993. A fost apoi muzeograf la Muzeul "George Enescu" până în 1998. Aici a contribuit la sistematizarea întregii creații a lui George Enescu. Dintre lucrările lui George Draga veți asculta Poemul simfonic "Sarmizegetusa" pe care îl vom difuza în interpretarea Orchestrei Filarmonicii "Moldova" din Iași, sub bagheta lui Ion Baciu.

Sunete contemporane - marți, 21 aprilie, de la ora 23.30. 

Laura Ana Mânzat