Arhivă : Recomandări Înapoi

Ediții de sărbătoare la 'Concerte pe mapamond' - 11 și 12 aprilie

Publicat: marți, 7 Aprilie 2015 , ora 15.08

Ultimii zece ani din viața lui Haydn sunt marcați de crearea marilor sale oratorii: Missa in tempore belli (1796), Anotimpurile (1802) și, mai presus de toate, Creațiunea (1798).

Haydn a hotărât să scrie o lucrare de proporții monumentale, care descrie primii zori ai omenirii așa cum sunt ei ilustrați în Geneză, după ce a ascultat Messiah de Handel. Vorbind despre momentul deciziei sale de a se apropia de acest subiect, Haydn mărturisea: "O voce lăuntrică mi-a șoptit: 'Sunt atât de puțini oameni fericiți sau mulțumiți în această lume; poate că strădania ta va aduce pacea și liniștea tuturor celor încovoiați de griji și împovărați de ziua de mâine".

În 11 aprilie 2015, în Sâmbăta Mare a credincioșilor ortodocși, ziua dinaintea Paștelui și ultima zi a Săptămânii Patimilor, la Radio România Muzical - de la ora 13,00 în cadrul programului "Concerte pe mapamond", vă invit să ascultați sonoritățile acestei grandioase lucrări vocal-simfonice: "Creațiunea" de Joseph Haydn, interpretată de Corul și Orchestra Simfonică ale Radiodifuziunii Suedeze, dirijate de Daniel Harding. Soliști: soprana Dorothea Röschmann, tenorul Andrew Staples, basul Luca Pisaroni.

Iar duminică, 12 aprilie, când toți creștinii ortodocși sărbătoresc Sfintele Paști, sărbătoarea închinată Învierii Domnului din morți, trecerea de la moarte la viața veșnică, vă propun cea de-a doua simfonie a lui Mahler - supranumită "Învierea" - o odă pentru orchestră, cor și soliști, interpretată de Corul și Orchestra Simfonică din Melbourne dirijate de sir Andrew Davis. Soliste: soprana Erin Wall și mezzosoprana Catherine Wyn-Rogers.

Mihai Stănescu