Arhivă : Recomandări Înapoi

Pagini de inspirație religioasă - Polifonii, 6-10 aprilie 2015

Publicat: luni, 6 Aprilie 2015 , ora 9.45

Săptămâna Patimilor, sau Săptămâna Mare - timp al rugăciunii, meditației, al adâncirii spirituale… Vom căuta să reflectăm încărcătura emoțională aparte a acestor zile în selecția muzicală a Polifoniilor, în mod deosebit - prin paginile de inspirație religioasă.

Luni vom începe audiția cu Variațiunile pe o temă bizantină pentru violoncel și orchestră de Paul Constantinescu, lucrare compusă în 1939 după melodii bizantine din secolul al 13-lea interpretate în Săptămâna Patimilor. În încheiere vom asculta o partitură monumentală a repertoriului sacru universal: Recviemul pentru soliști, cor și orchestră de Antonin Dvorak, scris de compozitorul ceh după ce-și pierduse, într-un singur an, cei trei copii…

Marți vom avea prilejul reîntâlnirii cu tulburătorul Recviem în re minor de Wolfgang Amadeus Mozart, capodoperă apărută în urma misterioasei comenzi venite din partea unui nobil anonim (groful Franz von Walsegg solicitase acest recviem în memoria soției decedate). În timpul compunerii, Mozart s-a îmbolnăvit grav, iar în mintea sa încolțise ideea, că scrie Recviemul pentru propria înmormântare…

Miercuri vom asculta patru dintre Sonatele Rozariului de Heinrich Ignaz Franz von Biber, fiecare ilustrând câte un moment distinct al Evangheliei: "Iisus își poartă crucea", "Răstignirea", "Învierea" și "Încoronarea sfintei Fecioare Maria". În final va răsuna Recviemul Parastas pentru soliști, cor și orchestră de Marțian Negrea, partitură ce reunește cântări tradiționale și teme extrase din repertoriul Bisericii Mitropolitane din Sibiu, pe care compozitorul le-a cunoscut în tinerețe, ca student al Seminarului sibian.

Joi - două creații religioase ample: Simfonia a V-a "da Requiem" de Valentin Timaru, concepută după tiparul unei Mise catolice, însă în spiritul cântărilor ortodoxe și al melosului popular. Destinată interpretării în Noaptea de Înviere, următoarea lucrare - Vecerniile de Serghei Rahmaninov - a fost cântată pentru prima oară în cadrul slujbei de Înviere din anul 1915, la Moscova, ea rămânând una dintre lucrările preferate ale autorului… Partea a V-a - "Acum liberează pe robul Tău" - a fost interpretată la propria lui înmormântare…

Vineri - Oratoriul Bizantin de Paști "Patimile și Învierea Domnului" pentru soliști, cor și orchestră de Paul Constantinescu: o lucrare impresionantă, elaborată pe parcursul mai multor ani după teme din repertoriul vechi bisericesc, definitivată în 1948 și interpretată în primă audiție abia în 1990. O partitură singulară în context european, ce îmbină stilul monodic al cântului psaltic bizantin cu tradiția muzicii religioase occidentale.

Polifonii, 6-10 aprilie 2015, ora 13.10

Sorina Bobeico