Arhivă : Recomandări Înapoi

'Beatitudinile' lui Franck la 'Cutia cu amintiri' - 5 aprilie

Publicat: marți, 31 Martie 2015 , ora 14.13

Gilles Lesur o cataloghează drept o capodoperă neînțeleasă ("Surprinzător că o lucrare... scăldată în lumini calde și frumoase, de reculegere..., atât de subtil orchestrată nu și-a găsit încă locul în repertoriul francez..."). Relua astfel admirația lui Rene de Recy din La Revue bleue, publicată în 1893 la doar un an de la prima audiție, și citată de discipolul lui Cesar Franck în monografia dedicată maestrului. Așadar, relua Vincent d'Indy, opinia autorului: "…nu doar că este una dintre cele mai ample lucrări după Beethoen, dar pare să se ridice deasupra tuturor altor compoziții ale zilelor noastre…".

"...Dumnezeule din cer! Este posibil ca Cesar Franck să fi avut o viziune a lui Dumnezeu când a scris această lucrare, dar nici un moment nu ne-a revelat acea viziune prin muzica sa..." era citat de către Leon Vallas, pe de altă parte, un "anti-franckist". "...Ce destin mizerabil, să trebuiască să asculți toate aceste opt Fericiri una după cealaltă, fără un moment de relief fericit!" mai puncta criticul...

Indiferent de care parte se situează comentariile, chiar și astăzi, toată lumea recunoaște că ar merita "Fericirile" lui Cesar Franck o mai mare atenție, prin programarea în concerte ori prin înregistrări. Între puținele versiuni de disc, una ne reține atenția în această zi de sărbătoare: prima stereofonică realizată în Catedrala Notre-Dame din Paris de un imens aparat vocal-instrumental ascultând de bagheta lui Jean Allain: 310 cântăreți (8 soliști și două coruri), instrumentiști (orchestră și două orgi).

Grație inginerului de sunet, celebrul Andre Charlin, avem astăzi parte de o audiție de excepție, în care esența oratoriului "Beatitudinile" de Cesar Franck - dialogul - se regăsește nu doar în "dramaturgia" textului datorat dnei Colomb, ci și în opoziția cor terestru-cor celest, orgă mare-orgă mică, și mai ales într-o priză de sunet inovatoare la vremea înregistrării.

Auziți toate acestea duminică 5 aprilie începând cu ora 15,40 - o nestemată din "Cutia cu amintiri"... special pentru o zi de Paști a credincioșilor creștini catolici și protestanți, o zi de Florii pentru credincioșii ortodocși.

Veronica Zbarcea