Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. 'Ottone in Villa' de Antonio Vivaldi la 'Opera în interpretări de referință', 5 aprilie

Publicat: vineri, 27 Martie 2015 , ora 12.40

Dacă dintre sutele de concerte instrumentale ale lui Antonio Vivaldi cunoaștem foarte bine doar un număr restrâns de opusuri, din zona bogat ilustrată a creației sale de operă ne sunt familiare și mai puține pagini. Se pare că autorul "Anotimpurilor" ar fi iscălit peste 90 de titluri de "dramma per musica" dintre care doar în jur de 50 au supraviețuit trecerii veacurilor. Cu mai bine de trei secole în urmă a avut loc montarea spectacolului în trei acte "Ottone in Villa". In șirul premierelor vivaldiene acest titlu apare primul, în 1713, la Vicenza. De proporții mai restrânse decât multe dintre lucrările ulterioare de gen, "Ottone in Villa" ne trimite în lumea antichității romane, confruntându-și eroii cu poveștile lor de dragoste în decorul politic al acelui timp.

">Ediția 2014 a Festivalului de operă de la Copenhaga a propus publicului danez  o variantă interpretativă care a mizat (în general) pe autenticitatea sonorităților, dar și pe o "extravagantă" viziune scenică foarte "economic" dar pitoresc concepută, ca și costumele de altfel (completate în unele cazuri cu "accesorii" ce sporesc gradul de dificultate al rolului, așa cum este cazul tenorului pus să cânte pe....picioroange).

Explorarea unui alte dimensiuni a bogatei creații a lui Antonio Vivaldi în atmosfera unei înregistrări "live" datorate ansamblului Concerto Copenhagen și soliștilor săi, cu a sa savoare barocă, un popas într-un domeniu repertorial pe care prezentul îl re-aduce la lumina rampei, instrumentiști și cântăreți în atenția vieții muzicale actuale - iată doar câteva argumente pentru a urmări "Opera în interpretări de referință" duminică 5 aprilie, de la 19,30.

Anca Ioana Andriescu