ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.50 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Recomandări Înapoi

Ede Terenyi 80 - Sunete contemporane, 17-20 martie 2015

Publicat: marți, 10 Martie 2015 , ora 13.03

Un compozitor care a recunoscut dar, în același timp, a eludat avangarda în creația sa, un erudit al combinațiilor sonore, cu o cultură uriașă, care s-a impus pregnant în muzica transilvană a secolului XX.

Ede Terenyi s-a născut la Tg. Mureș acum 80 de ani, s-a format la Cluj-Napoca, oraș de care și-a legat viața și cariera. Dar muzica pe care a compus-o aici, se cântă în principalele centre muzicale europene: București, Budapesta, Praga, Darmstadt, Paris, Nuremberg, Bruxelles, Helsinki.

Limbajul său de expresie a îmbrăcat diverse ipostaze, de la preluarea unor elemente prezente în muzica lui Bartok până la folosirea folclorului autohton autentic, de la serialismul de tip Webern până la reîntoarcerea la tonalismul diverselor epoci ale istoriei muzicii.

Ruxandra Arzoiu a realizat în cele patru ediții ale emisiunii Sunete Contemporane din 17, 18, 19 și 20 martie, o sinteză a creației lui Ede Terenyi.

Veți asculta lucrări inspirate de figuri predominante ale culturii universale, cum ar fi poemul simfonic "Eminesciana-Pădurea de argint", "Paganiniana" - o creație instrumentală, "Vivaldiana" - pentru orchestră de cameră și soliști amintind de concerto grosso, "Tribut lui Mozart" - un concert pentru vioară și orchestră etc.

Veți redescoperi o parte din universul muzical creat de compozitorul Ede Terenyi, în emisiunea Sunete Contemporane din această săptămână (17-20 martie), de la ora 23.30!

Laura Ana Mânzat