Arhivă : Recomandări Înapoi

Frank Peter Zimmermann este 'Interpretul zilei' la Arpeggio - 27 februarie

Publicat: vineri, 20 Februarie 2015 , ora 12.08

Criticii au afirmat despre el că este interpretul ideal pentru muzica lui Mozart, dar de-a lungul carierei sale violonistul Frank Peter Zimmermann a fost preocupat și de promovarea muzicii contemporane.

S-a născut la Duisburg, Germania, în 27 februarie 1965. La 5 ani studia deja vioara, iar la 10 ani era pentru prima dată solistul unui ansamblu. Concertul K 216 în Sol major de Wolfgang Amadeus Mozart a fost opusul interpretat atunci. În 1976 era desemnat câștigătorul concursului "Youth Makes Music" din Germania. Printre profesorii care l-au îndrumat se numără și personalități ca Valery Gradov (la Folkwang Hochschule din Essen), Saschko Gawriloff (la Berlin Staatliche Hochschule) și Herman Krebbers.

Cariera propriu-zisă a început în 1983 cu o serie de concerte susținute în Germania natală, dar și în Europa. Debutul în Statele Unite a avut loc în compania Orchestrei Simfonice din Pittsburg, urmat de concerte cu ansambluri importante din Boston și Chicago. Muzica de cameră a fost o altă direcție importantă pe care Frank Peter Zimmermann a urmat-o, colaborările cu pianiștii Alexander Lonquich, iar din 1998 cu Enrico Pace, fiind cele care s-au remarcat în acest sens.

Frank Peter Zimmermann a cântat în premieră mondială trei lucrări dedicate viorii: Concertul "în surdină" de Matthias Pintscher, "The Lost Art of Letter Writing" de Brett Dean și Concertul nr. 3 "Juggler in Paradise" de Augusta Read Thomas - de la începutul secolului XXI violonistul german acordând o atenție deosebită opusurilor contemporane.

În ziua în care împlinește 50 de ani sunteți invitați să-l urmăriți în cadrul emisiunii Arpeggio, realizată de Irina Cristina Vasilescu. Pe vioara care i-a aparținut cândva lui Fritz Kreisler - un Stradivarius din 1711, Frank Peter Zimmermann - Interpretul Zilei la Radio România Muzical - va interpreta opusuri de Nicolò Paganini, Ludwig van Beethoven și Serghei Prokofiev.

Lucian Haralambie