Arhivă : Recomandări Înapoi

Sarah Vaughan - Planeta Jazz, 15 februarie 2015

Publicat: miercuri, 4 Februarie 2015 , ora 14.42

Emisiunea Planeta Jazz de duminică, 15 februarie, ora 18:00, vă propune o incursiune în cariera strălucitei cântărețe Sarah Vaughan.

Cea supranumită "The Divine One" a fost adorată de public, elogiată de critică și respectată de colegii de breaslă. Ella Fitzgerald a denumit-o simplu "the greatest singing talent". În opinia lui Mel Tormé, nici un alt cântăreț nu era capabil să-și folosească vocea ca pe un instrument în felul care o făcea Vaughan. De asemenea, Betty Carter nu se sfia s-o compare cu marea soprană Leontyne Price.


Startul - un concurs pentru amatori

În prima fază a carierei, Sarah Vaughan a urmat un traseu foarte asemănător cu al multor cântăreți afro-americani. A început prin a cânta gospel, în biserică, pentru ca apoi să se aventureze în cluburile de jazz. La fel ca Billie Holiday sau Ella Fitzgerald, foarte tânăra Sarah a câștigat un concurs pentru amatori, organizat la teatrul Apollo, din Harlem, New York.

În 1943, la vârsta de 19 ani, Vaughan devenea solista orchestrei lui Earl Hines, pentru ca apoi să treacă în big band-ul lui Billy Eckstine. În perioada de circa doi ani petrecută cu Hines și Eckstine, cântăreața i-a avut printre colegi pe Dizzy Gillespie și Charlie Parker. Cei doi aveau s-o influențeze foarte mult, frazarea de tip be-bop devenind unul dintre elementele cheie ale stilului lui Vaughan.


Primele înregistrări sub nume propriu

De la jumătatea anilor '40, Sarah Vaughan a realizat primele înregistrări sub nume propriu, impunându-se curând ca una dintre marile vedete ale jazz-ului vocal. Timbrul unic, feeling-ul aparte, forța și flexibilitatea vocii au făcut ca Vaughan să intre definitiv în panteonul genului. Decenii de-a rândul, până la dispariția sa, petrecută în 1990, cea alintată Sassy a umplut sălile de concert în orice colț al lumii.

La Planeta Jazz o vom surprinde pe marea cântăreață în trei ipostaze diferite ale carierei. Vom asculta înregistrări realizate în 1949-1953, pentru Columbia Records, cu Miles Davis, Jimmy Jones sau Tony Scott printre acompaniatori. Ne vom îndrepta apoi spre jumătatea anilor '50, pentru a savura o serie de interpretări după George Gershwin. În partea finală a emisiunii vom descoperi o Sarah Vaughan la maturitate deplină, cu extrase din LP-ul Sarah Sings Soulfully (1963). Nădăjduim că selecția noastră va fi apreciată de publicul Radio România Muzical.

Viorel Grecu