Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianistul Lazar Berman - Interpretul zilei la Arpeggio, 6 februarie

Publicat: vineri, 30 Ianuarie 2015 , ora 10.16

"Ultimul mare romantic al pianisticii ruse", cum era numit în presă, devine de tânăr faimos pentru tehnica sa pianistică incredibilă și intră în legendă pentru faptul că putea cânta ultima mișcare a sonatei nr. 2 de Chopin în mai puțin de 50 de secunde.

Pe numele său complet, Lazar Naumovich Berman a început studiul pianului cu mama sa (elevă a lui Skriabin și Prokofiev) și, la numai 10 ani, debuta alături de Orchestra Filarmonică din Moscova.

Câștigător al Concursului Franz Liszt de la Budapesta și al  Concursului Regina Elisabeta din Belgia, este socotit "al doilea Liszt".

Impresionat de discul lui Lazar Berman cu cele 12 studii transcedentale ale lui Liszt, un mare impresar îi organizează primul său mare turneu în America, la mijlocul anilor '70. După debutul său american, Emil Ghilels spunea despre pianistul rus recunoscându-i superioritatea că este "fenomenul lumii muzicale".

Urmează apoi turnee în toată lumea și pe toate continentele, înregistrări cu Herbert von Karajan (celebrul Concert nr.1 de Ceaikovski), colaborări cu marile orchestre ale lumii și mari dirijori: Karajan, Eugene Ormandy, Claudio Abbado, Carlo Maria Giulini, Riccardo Mutti și mulți alții.

Discografia sa cuprinde mai mult de 200 de titluri și interpretările sale pentru Franz Liszt, Aleksandr Skriabin, Serghei Rahmaninov, Modest Musorgski, Prokofiev, Beethoven rămân de referință.

De asemenea pasionat de pictură, Lazar Berman a fost și un talentat caricaturist. Filosofia lui, după cum însuși o explica, era un echilibru între minte și suflet, între cap și inimă: "Idealul este să-ți echilibrezi emoțiile și să deții controlul asupra lor. Nu trebuie să te lași dus de val, dar, de asemenea, nu trebuie să fii rece sau detașat."

La începutul anilor '90 s-a mutat cu familia în Italia, a început să predea pianul la academii din Germania și Italia. Florența avea să fie, din nefericire, ultima sa escală, de aici părăsindu-ne în anul 2005.

În 6 februarie comemorăm 10 ani de la trecerea în neființă a marelui pianist rus Lazar Berman. Îl readucem aproape de inimile noastre dedicându-i, la Radio România Muzical, rubrica Interpretul zilei.

Vineri, 6 februarie 2015, ora 10,00, Arpeggio. Emisiune realizată de Monica Isăcescu.

Gina Macsențian