Arhivă : Recomandări Înapoi

Violonista Silvia Marcovici este 'Interpreta zilei' la Arpeggio - 28 ianuarie 2015

Publicat: vineri, 23 Ianuarie 2015 , ora 13.12

Silvia Marcovici este unul dintre cei apreciați muzicieni români de peste hotare. Artista, născută la Bacău în 1952, a studiat vioara cu Harry Coffler și Ștefan Gheorghiu.

Debutul profesional și l-a făcut la vârsta de 16 ani cu Residentie Orkest din Haga sub bagheta compozitorului Bruno Maderna. După ce a cântat ca solistă cu Orchestra Simfonică din Londra, la invitația lui Claudio Abbado a interpretat Concertul al doilea pentru vioară de Béla Bartók împreună cu orchestra Teatrului La Scala din Milano. În 1972 a fost invitată de Leopold Stokowski să interpreteze concertul de Glazunov cu London Simphony Orchestra la Royal Festival Hall, concert înregistrat de Decca cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a ilustrului dirijor.

Laureată a concursului Marguerite Long /Jean Thibaud în 1969, un an mai târziu câștiga premiul întâi la Concursul "George Enescu" din București.

În anul 1976 Silvia Marcovici a emigrat în Israel, ceea ce i-a permis un avânt în cariera internațională. La începutul anilor '80, violonista s-a stabilit în Germania, unde a devenit profesoară la Musikhochschule din Saarbrucken. A mai predat la Academia de muzica a lui Tibor Varga din Sion, Elveția și la Facultatea de muzică a Universității de arte din Graz, în Austria.

De-a lungul timpului a cântat cu cele mai mari orchestre ale lumii - The Philarmonia, Royal Philarmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Orchestra Națională a Franței, New York Philarmonic - și a lucrat cu dirijori faimoși ca Zubin Mehta, Claudio Abbado, Sergiu Comissiona, Placido Domingo și Riccardo Muti.

Deși se bucură de o mare recunoaștere pe plan internațional, din păcate, violonista Silvia Marcovici este puțin cunoscută în țara sa natală. După foarte mulți ani de absență de pe scenele românești, în anul 2013 ne-am putut bucura în sfârșit de măiestria artistei, invitată să cânte alături de Evgeny Kissin și Alexander Kniazev în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu".

Miercuri, 28 ianuarie, violonista Silvia Marcovici împlinește 63 de ani. Radio România Muzical îi urează La mulți ani! și, începând cu ora 10.00, îi dedică rubrica "Interpretul zilei" din cadrul emisiunii Arpeggio, realizată de Irina Cristina Vasilescu.

Gina Macsențian