Arhivă : Recomandări Înapoi

Jacqueline du Pré este 'Interpreta zilei' la Arpeggio - 26 ianuarie

Publicat: joi, 22 Ianuarie 2015 , ora 16.01

Concertul în mi minor pentru violoncel și orchestră de Edward Elgar, spun criticii, a fost lucrarea pe care o interpreta de fiecare dată "definitoriu" și "legendar". Vorbim despre un muzician a cărui carieră avea să fie curmată brusc de o suferință necruțătoare - Jacqueline du Pré - Interpretul Zilei la Radio România Muzical.

Născută la Oxford în 26 ianuarie 1945, Jacqueline Mary du Pré a fost cel de-al doilea copil al cuplului Derek și Iris du Pré. Dragostea pentru muzică i-a fost insuflată de mamă, pianistă și profesor la Academia Regală de Muzică din Londra. Se spune că la vârsta de numai patru ani, Jacqueline a auzit la Radio sunetul violoncelului și imediat i-a cerut mamei "unul din acela". Așa a început povestea sa în lumea artei sonore. La cinci ani a fost admisă să studieze la London School. Între anii 1955-1966 a avut șansa de a întâlni mari pedagogi ai acestui instrument ca Alison Dalrymple, William Pleeth, Pablo Casals, Paul Tortelier și Mstislav Rostropovici. De altfel, legendarul Rostropovici, impresionat de talentul ei, a afirmat că este "singura violoncelistă din tânăra generație care ar putea cândva să-l egaleze".

Debutul oficial a avut loc în martie 1961, într-un concert susținut la Wigmore Hall din Londra. Un an mai târziu cânta la Royal Festival Hall Concertul pentru violoncel al lui Elgar împreună cu Orchestra Simfonică a BBC, dirijată de Rudolf Schwarz, iar în 1963, la BBC Proms, a interpretat același opus avându-l ca dirijor pe Sir Malcolm Sargent. Versiunea ei s-a dovedit atât de convingătoare, încât a devenit invitata favorită la Proms, unde a concertat an de an până în 1969.

Jacqueline du Pré a fost prietenă cu marii muzicieni ai timpului său, precum Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman, Zubin Mehta și Pinchas Zukerman …artiști cu care de multe ori a realizat și seri memorabile dedicate muzicii de cameră. Unul dintre recitalurile sale a fost sursa de inspirație pentru filmul "Trout" semnat de Christopher Nupen. Este vorba de cel din 1969, susținut la Queen Elizabeth Hall din Londra, cu Cvintetul "Păstrăvul" de Franz Schubert. Tot Christopher Nupen, a fost cel care a realizat și documentarul "Jacqueline du Pré și Concertul pentru violoncel de Elgar".

De-a lungul unei scurte dar strălucitoare cariere, Du Pré a primit diverse distincții, precum prestigiosul premiu Guilhermina Suggia (la vârsta de 11 ani), Medalia de Aur a Guildhall School of Music din Londra și Premiul Reginei acordat muzicienilor britanici, iar în 1977, la premiile BRIT, a câștigat premiul pentru cel mai bun album clasic solo, din nou pentru "Concertul pentru violoncel" de Elgar.

Așadar, la Radio România Muzical, luni, 26 ianuarie 2014, începând cu ora 10:00, marcăm cei 70 de ani trecuți de la nașterea acestei mari artiste, Jacqueline du Pré, prin intermediul rubricii Interpretul Zilei, în cadrul emisiunii Arpeggio realizată de Irina Cristina Vasilescu.

Lucian Haralambie