Arhivă : Recomandări Înapoi

Mariss Jansons este Interpretul Zilei la Radio România Muzical - 14 ianuarie 2015

Publicat: vineri, 9 Ianuarie 2015 , ora 9.55
Pasiune, o muzicalitate uimitoare și cunoașterea artei sonore dincolo de orice imaginație - astfel îl descriu cei care au avut bucuria de a lucra în compania sa.

Primul instrument pe care l-a studiat Mariss Jansons (născut în 14 ianuarie 1943) a fost vioara, instruit de tatăl lui, Arvid Jansons. În 1946m Arvid Jansonsacesta era invitat de Evgheni Mravinsky să ocupe un post de dirijor secund la Filarmonica din Sankt Petersburg. Așa a ajuns și Mariss Jansons să studieze la Conservatorul din Sankt Petersburg; au urmat cursuri de perfecționare - la Viena cu Hans Swarowsky șila Salzburg cu Herbert von Karajan . A primit chiaroferta de a fi dirijor secund al Filarmonicii din Berlin (condusă pe atunci de Herbert von Karajan), dar autoritățile sovietice s-au opus.

De-a lungul carierei Mariss Jansons a evoluat la pupitrul Orchestrelor Filarmonicilor din Sankt Petersburg, Oslo și Londra, de fiecare dată cuinterpretări ce s-au bucurat de ecouri pozitive. În prezent două sunt ansamblurile de care se leagă activitatea acestui "vrăjitoral baghetei" : Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din Munchen și Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. De curând, Jansons a anunțat că stagiunea 2014-2015 va fi ultima în care își va asuma poziția de dirijor șef al Orchestrei Concertgebouw.

Dirijorul leton împlinește miercuri, 14 ianuarie, 72 deani, motiv pentru care la Radio România Muzical îl sărbătorim printr-o rubrică specială. În cadrul emisiunii Arpeggio, realizată începând cu ora 10:00 de Irina Cristina Vasilescu, Mariss Jansons este desemnat Interpretul Zilei.

Lucian Haralambie