Arhivă : Recomandări Înapoi

Colinde, colindat și colindători la 'Muzici tradiționale' - 28 decembrie

Publicat: joi, 18 Decembrie 2014 , ora 12.53

În această ediție vom schița câteva dintre elementele colindatului tradițional românesc, văzut ca o formă de expresie a conștiinței creștine a poporului român, ce datează de cel puțin un mileniu și jumătate.

Pentru creștinii din întreaga lume a sosit Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului și a Mântuitorului Iisus Hristos.

Din dimineața Ajunului și până în târziul nopții de Crăciun, prin sate și prin orașe răsună acele vestiri minunate: colindele. Laice sau religioase, cântate de grupuri și cete de flăcăi, de bărbați sau de copii, colindele reprezintă o categorie folclorică de o vechime imemorială, ancestrală.

Colindele și colindatul, ca forme de manifestare tradițională, au fost legate inițial de practicile precreștine ale solstițiului de iarnă, fiind integrate ulterior în cadrele sărbătorii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Colindele și obiceiul colindatului au fost înmănuncheate în cele dintâi culegeri de folclor românesc, de la primele relatări datorate lui Dimitrie Cantemir în secolul al XVIII-lea, la antologiile realizate de Anton Pann și Vasile Alecsandri în veacul al XIX-lea, și de la culegerile științifice făcute de Béla Bartók, Constantin Brăiloiu și George Breazul în prima jumătate a secolului trecut, până la studiile, analizele și teoretizările de sinteză din ultimele decenii. 

Etnomuzicolog Constantin Secară