Arhivă : Recomandări Înapoi

Oratoriul de Crăciun de Johann Sebastian Bach în transmisiune directă din Brunswick – Scena europeană, 21 decembrie 2014

Publicat: miercuri, 17 Decembrie 2014 , ora 10.08

St.Martin din Brunswick

O biserică a cărei construcție a început înainte de anul 1200, ale cărei proporții ample au trecut prin numeroase transformări stilistice; o incintă despre a cărei acustică s-a vorbit în termeni elogioși iar orga sa a fost adusă la varianta actuală a celor 45 de registre prin 1970.

O zonă care se laudă cu ....legende medievale, cu Till Eulenspiegel dar și cu... Mumme - un tip de bere specifică, apreciată încă de la finalul veacului al XIV-lea !

Un oraș german cu aproape un sfert de milion de locuitori astăzi, care organizeaza vara un festival de muzică clasică la care au participat în ani și Zubin Mehta și James Levine, Rostropovici și Cecilia Bartolli, Evgheni Kissin sau Lang Lang dar și câteva dintre cele mai prețuite orchestre simfonice ale ultimelor decenii, din Europa sau America.

Acesta este contextul în care Ton Koopman va conduce Corul și Orchestra Barocă din Amsterdam într-unul dintre opusurile ce constituie un mare succes în discografia bogată a ansamblului.


Oratoriul de Crăciun de Johann Sebastian Bach

Acum 280 de ani Johann Sebastian Bach încorpora într-un amplu oratoriu unele dintre paginile anterioare scrise pentru a însoți serviciul religios în perioada marcată de sărbătorile din preajma Nașterii lui Iisus, la Leipzig. Din acea iarnă partitura lui Bach nu a mai răsunat - se pare - până în 1857 când a fost din nou auzită la Berlin.

Există numeroase versiuni înregistrate ale lucrării purtând semnături prestigioase de-a lungul deceniilor.

In căutarea autenticității sunetului bachian, Ton Koopman valorifică virtuțile instrumentelor caracteristice epocii, rezonanța specifică edificiului ecleziastic și apelează la un contratenor în cadrul cvartetului solistic vocal (și nu la mezzo/alto - așa cum a optat pe discul din 1996).

Selecția sa pentru acest concert cuprinde 4 dintre cele 6 secțiuni ale Oratoriului de Crăciun de Johann Sebastian Bach.