Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. O Filă de Calendar dedicată lui Eugene Ormandy - 18 noiembrie 2014

Publicat: vineri, 14 Noiembrie 2014 , ora 13.32

O colaborare de peste 4 decenii cu Orchestra Philadelphia, singura din istorie de o asemenea durată, care s-a bucurat de un succes răsplătit cu două premii Grammy - punctul culminant al carierei lui Eugene Ormandy.

S-a născut aproape de granița dintre secolele XIX și XX - 18 noiembrie 1899 - la Budapesta. La 5 ani studia deja vioara la Academia Regală de Muzică Ungară (acum Academia de Muzică "Franz Liszt") cu Jenő Hubay, perioadă în care a cântat în fața Familiei Regale, iar la 21 de ani își obținea diploma universitară în drept.

Ca dirijor s-a afirmat în Statele Unite, la Orchestra Simfonică Minneapolis (acum Minnesota) unde a activat până în 1936. Acesta este anul în care a început colaborarea cu Orchestra Philadelphia, mai întâi ca dirijor asociat, apoi din 1938 ca dirijor permanent. În tot acest timp Eugene Ormandy a fost cunosctut drept "maestrul modest" al ansamblului. A creat un grup renumit pentru sunetul romantic cald - sunetul Orchestrei Philadelphia. A stat la acel pupitru 44 de ani, iar fiecare dintre cei 104 muzicieni au fost angajați de el. În tot acest timp Eugene Ormandy a primit Medalia Prezidențială pentru Libertate din partea lui Richard Nixon (1970) și a fost numit Cavaler al Marii Britanii de Alteța Sa Regina Elisabeta a II-a (1976).

S-a retras din funcție în 1980, rămânând însă dirijor emerit al Orchestrei din Philadelphia. Ultima prezența a sa la pupitrul ansamblului a avut loc în 10 ianuarie 1984, într-un concert susținut la Carnegie Hall. A părăsit scena vieții un an mai târziu, suferind de pneumonie.

Marți, 18 noiembrie 2014, marcăm cei 115 de ani trecuți de la nașterea sa atunci când îi dedicăm o Filă de calendar la Radio România Muzical. În cadrul emisiunii Arpeggio, realizată de Irina Cristina Vasilescu, sunteți invitați să audiați opusuri de Antonin Dvorak, Jacques Ibert și Franz Liszt, dirijate de Eugene Ormandy.

Lucian Haralambie