Arhivă : Recomandări Înapoi

Giuliano Carmignola - Bach; Music box, 3 noiembrie 2014

Publicat: joi, 30 Octombrie 2014 , ora 15.54

Bach în interpretarea violonistului italian Giuliano Carmignola - un disc mai sobru decât precedentul lui album Vivaldi con moto, în care însă recunoaștem statura de vedetă internațională a acestui violonist pe care am avut ocazia să-l ascultăm și în România, la Festivalul Enescu, dar și la Festivalul Sibiu-Hermannstadt organizat de dirijorul Christian Badea, cu care Carmignola este bun prieten. Discul cuprinde Concertele nr.1 și 2 pentru vioară și orchestră, Concertul în re minor pentru două viori și orchestră și reconstrucțiile a două concerte în original pentru instrument cu claviatură și orchestră .

Pe discul a cărui dată de lansare este 3 noiembrie apar numele lui Giuliano Carmignola și al ansamblului Concerto Koln. Este vorba despre o coproducție între Deutsche Grammophon și Radiodifuziunea publică germană - un album special nu numai pentru că aici regăsim viziunea unor muzicieni specializați în muzica barocă, dar și pentru faptul că discul cuprinde reconstrucția realizată de Marco Serino pentru două concerte bachiene pe care astăzi le cunoaștem numai în versiunea pentru pian și orchestră - este vorba despre concertele catalog Bach 1052 și 1056.

Puncte de atracție

Ceea ce impresionează, cred, în primul rând, atunci când asculți acest disc Bach, este prospețimea viziunii - totuși cele două concerte bachiene pentru vioară și orchestră, ca și concertul pentru două viori și orchestră sunt printre cele mai des abordate partituri din repertoriul dedicat acestui instrument. Iar Carmignola preferă tempo-uri rapide si cu toate acestea, un discurs mai curand interiorizat, adaptat cerintelor de ethos ale muzicii baroce.

Cred că atracția principală a albumului prezentat astăzi este Concertul catalog 1043 în re minor pentru două viori și orchestră de Johann Sebastian Bach. Giuliano Carmignola cântă partitura viorii a doua, iar violonista japoneză Mayumi Hirasaki, specializată în muzică barocă, partitura viorii întâi.

Pe același disc, alte două puncte de atracție: reconstrucții semnate de Marco Serino pentru două concerte a căror unică partitură păstrată astăzi este dedicată clavecinului sau pianului și orchestrei. Există o presupunere că Bach ar fi realizat aceste concerte după un original dedicat inițial unui instrument melodic, posibil vioara, însă pentru cele șase concerte cuprinse între numerele BWV 1052-1057 astăzi nu mai există decât versiunea pentru clavecin sau pian și orchestră. Marco Serino a realizat o reconstrucție pentru vioară și orchestră a două dintre aceste concerte - catalog 1052 și 1056. Iar rezultatul îl descoperim în minutele următoare.

Discul Bach interpretat de Giuliano Carmignola este difuzat în premieră pe 3 noiembrie 2014, de la 19, în cadrul emisiunii Music box și este inclus în proiectul Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

Cristina Comandașu