Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianistul Vladimir Horowitz - Arpeggio, 7 noiembrie 2014

Publicat: joi, 30 Octombrie 2014 , ora 9.31

Printre personalitățile pianistice ale secolului XX se numără și Vladimir Horowitz. Interpretările sale originale, contestate de unii, dar cu siguranță adorate de cei mai mulți, se înscriu ca modele de referință în discografia mondială.


O manieră cu totul personală de a cânta la pian

După ce a urmat cursurile Conservatorului din Kiev sub îndrumarea lui Felix Blumenfeld, în 1920, Horowitz susținea primul său recital solo în țara natală, pentru ca apoi, în 1925, să aibă prima apariție internațională, la Berlin. Trei ani mai târziu, în ianuarie 1928, debuta la New York, pe scena de la Carnegie Hall.

Succesul său la public a fost fenomenal. Presa vremii nota atunci că interpretarea sa a fost ca o tornadă dezlănțuiță și că trecuseră ani de când un pianist nu mai trezise asemenea sentimente publicului new-yorkez.

Cariera lui Horowitz a înglobat numeroase etape de maximă densitate concertistică pe de o parte, iar pe de alta retrageri îndelungate din lumea muzicală, cauzate în general de precaritatea sănătății sale, dar și de oboseala psihică. La 25 de ani de la debutul său american, Horowitz a refuzat să mai apară în public vreme de 12 ani, perioadă în care a realizat numeroase imprimări într-un studio de înregistrări instalat chiar în locuința sa de către casa de discuri Columbia.

Capacitatea sa deosebită de adaptare la genuri muzicale diferite, precum și la spații stilistice distincte, i-au permis lui Vladimir Horowitz să abordeze un repertoriu extrem de variat, începând cu lucrările lui Scarlatti și sfârșind cu cele ale compozitorilor contemporani lui - Prokofiev, Debussy, Skriabin, Poulenc, Kabalevski, Barber.


Unul dintre cei mai controversați pianiști ai veacului trecut…

… adulat dar și contestat, posesor al unei tehnici absolut impresionante, Horowitz nu s-a mulțumit niciodată cu simpla etalare a virtuozității, dublând-o cu o profundă înțelegere a semanticii sonore, după cum însuși declara: "Îndemânarea manuală în sine mi-a repugnat întotdeauna, încă din tinerețe. Ea nu înseamnă nimic. Pentru unii, marea artă a pianului înseamnă a cânta repede și tare. Pentru mine ea constă în a cânta fluid, cu interiorizare și fără a pierde niciodată din vedere arhitectura riguroasă a întregului."

În 5 noiembrie 2014 comemorăm 25 de ani de la stingerea din viață a legendarului pianist Vladimir Horowitz. Cu acest prilej, Radio România Muzical îi dedică vineri, 7 noiembrie, de la ora 10,00, în cadrul emisiunii Arpeggio, rubrica "Filă de calendar". Programul cuprinde miniaturi de Domenico Scarlatti, Frédéric Chopin, Piotr Ilici Ceaikovski, Aleksandr Skriabin, Serghei Rahmaninov, Vladimir Horowitz.


Gina Macsențian