Arhivă : Recomandări Înapoi

Violoncelistul Radu Aldulescu - Interpretul zilei la Arpeggio, 17 septembrie 2014

Publicat: luni, 15 Septembrie 2014 , ora 9.14

"Mi-ar părea rău ca tocmai în România să fiu doar un nume…" - mărturisea Radu Aldulescu într-un interviu acordat în anul 2001 Ancăi Florea.

Violoncelistul român Radu Aldulescu se situează printre personalitățile muzicale ale vieții artistice românești și, mai ales, internaționale.

Născut în anul 1922 într-o familie de muzicieni, Radu Aldulescu a început studiul violoncelului la 6 ani, pentru ca doi ani mai târziu să fie admis la Conservatorul din București.

Dincolo de primele apariții pe scenă în calitate de copil minune, debutul real și-l face în 1941 cu orchestra radiodifuziunii, interpretând concertul de Dvorak. Avea să-și clădească treptat o carieră în condițiile specifice anilor războiului, din 1943 devenind prim violoncelist al Orchestrei Operei, iar apoi, din 1950 până în 1964, solist al Filarmonicii bucureștene.

Perioada de relativ dezgheț cultural de după 1964 a fost cea care i-a permis lui Radu Aldulescu să capete statutul unui violoncelist prestigios peste hotare, cu o etapă ca discipol și asistent al lui Gaspar Cassadó, la Santiago de Compostela, în Spania, și făcându-și debutul cu succes la Londra, cu orchestra BBC. La Londra, în 1967, avea să i se confirme calitatea de solist internațional, odată cu Premiul muzical "Harriet Cohen", pentru "cel mai bun violoncelist străin produs în Anglia".


Plecarea din România - o necesitate

Despre hotărârea de a părăsi România și stabilirea în Italia în 1969, violoncelistul avea să declare: "A fost o necesitate să am mai mult spațiu de mișcare. Cariera mea ajunsese la punctul în care pentru mine devenise esențial să mă fac cunoscut în Occident." Iar cariera sa occidentală de succes, ca solist și pedagog, avea să confirme pe deplin decizia luată.

"Radu Aldulescu a reușit să îmbine impecabil tehnica mâinii stângi cu suplețea și mobilitatea arcușului, să domine exercițiul digital cu inteligența artei interpretative, să ofere ascultătorului frumusețea partiturilor fără a da impresia efortului fizic. Fiecare concert sau piesă capătă la Radu Aldulescu propria sa identitate, violoncelistul reușind să lumineze cele mai ascunse meandre ale lucrării. Există la acest interpret un vibrato interior rareori întâlnit la alți violonceliști, o forță captivantă a discursului, o expresivitate a frazării fără egal. În tot ceea ce cântă Radu Aldulescu se simte viață, trăire incandescentă, imensă dăruire. Acesta este Radu Aldulescu - strălucitul violoncelist al unei școli de tradiție seculară, care își merită consacrarea și recunoașterea mondială." - am desprins acest fragment dintr-un portret al violoncelistului Radu Aldulescu, portret creionat cu mare fidelitate de Viorel Cosma.

În 17 septembrie, maestrul Radu Aldulescu ar fi împlinit 92 de ani. Rubrica "Interpretul zilei" din cadrul emisiunii Arpeggio din această zi este un omagiu adus violoncelistului de talie mondială și excepționalului profesor Radu Aldulescu. Vom asculta împreună lucrări de Luigi Boccherini, Gaspar Cassado și Robert Schumann în interpretarea sa.

Miercuri, 17 septembrie 2014, Arpeggio, ora 10,00. Emisiune realizată de Monica Isăcescu.

Gina Macsențian