Arhivă : Recomandări Înapoi

Pianistul Radu Lupu este Interpretul zilei la Arpeggio - 11 septembrie 2014

Publicat: luni, 8 Septembrie 2014 , ora 14.27

"Țara din Carpați n-a produs mulți pianiști, dar atunci când a făcut-o nu s-a mulțumit cu puțin. La două generații după Clara Haskil, la una după Lipatti, ea l-a dat pe Radu Lupu, unul dintre aștrii galaxiei pianistice cum nu sunt mulți." - scria revista "Diapason".

Radu Lupu - pianist și compozitor de origine română - începe studiul pianului la vârsta de 6 ani, pentru ca la 12 să debuteze cu un program alcătuit integral din compoziții proprii.

După absolvirea Școlii Populare de Artă din Brașov își continuă studiile la București sub îndrumarea Floricăi Musicescu și a Cellei Delavrancea, iar în 1961, la 16 ani, primește o bursă la Conservatorul din Moscova, unde va studia cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus și, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus.

În anul 1966 participă la Concursul de pian "Van Cliburn" din Texas, unde câștigă premiul I. Înainte de finalizarea studiilor la Moscova câștigă încă două prestigioase premii I - la Festivalul Internațional "George Enescu" și la Concursul Internațional de pian de la Leeds, Marea Britanie.

În noiembrie 1969 debutează la Londra, înregistrând un mare succes cu ample ecouri în presa londoneză. Cariera lui Radu Lupu continuă alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 el cântă în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, și cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Apoi face un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior întreprinde cu regularitate turnee în Europa și Statele Unite, dar și în Asia.

În toamna lui 2013, susține - alături de prestigioasa orchestră Staatskapelle din Berlin sub bagheta maestrului Daniel Barenboim - concertul de deschidere al celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional "George Enescu".

În ultimii 30 de ani, Radu Lupu a refuzat cu regularitate interviurile. Într-unul dintre puținele acordate, în 1981, își explica propria filosofie a interpretării muzicale: "Fiecare spune o poveste diferită și această poveste ar trebui narată convingător și spontan. Dacă nu este convingătoare nu are valoare."

În cadrul emisiunii Arpeggio din 11 septembrie (ora 10.00), realizată de Ioana Marghita, la rubrica "Interpretul zilei" ce îi este dedicată pianistului Radu Lupu, vom asculta lucrări de Schubert, Debussy și Beethoven.
Gina Macsențian