Arhivă : Recomandări Înapoi

Săptămâna George Enescu - Polifonii, 18-22 august

Publicat: joi, 14 August 2014 , ora 11.44

 În săptămâna când se împlinesc 133 de ani de la nașterea lui George Enescu am alcătuit un program special la emisiunea "Polifonii". În 19 august, emisiunea îi este dedicată integral - Enescu creatorul, Enescu interpretul; iar în toate cele 5 zile m-am oprit la câteva dintre lucrările importante ale compozitorului Enescu, unele dintre ele prea puțin cunoscute încă - așa încât, între 18 și 22 august puteți asculta de la ora 13.20 integrala simfoniilor de maturitate ale lui George Enescu (inclusiv ultimele două, neterminate de Enescu, dar finalizate de Pascal Bentoiu pe baza schițelor enesciene) și cele mai importante dintre liedurile lui Enescu.

Pe parcursul acestor 5 zile aș vrea să vă ofer percepția mea proprie asupra lui George Enescu, pe care l-am redescoperit ascultându-i muzica și citind cărți despre el - printre ultimele asemenea lecturi sunt cărțile semnate de Alain Cophignon și Ladislau Csendes, aceasta din urmă explorând ultimii ani din viața lui Enescu prin prisma documentelor păstrate în arhiva CNSAS (da, Enescu a fost intens urmărit de Securitate!).

 Nu sunt un om care să cred în lozinci, iar aprecierile de tipul "cel mai și cel mai" uneori chiar mă sperie. Însă în cazul lui Enescu este absolut justificat să spunem că a fost cel mai mare muzician pe care l-a dat pământul românesc. George Enescu a făcut trecerea, doar prin puterea personalității sale, de la o muzica cultă românească mai curând o pastișă a valorilor internaționale, la o muzică românească de autentic nivel internațional.

Și nu numai atât: George Enescu a fost unul dintre marii interpreți ai secolului XX – alături de Dinu Lipatti este cea mai cunoscută figură de interpret român care ne reprezintă la nivel internațional. A fost un profesor excepțional, mai curând un mentor pentru mari nume ale artei interpretative mondiale – în primul rând Yehudi Menuhin, dar și atâția alții. A fost prieten cu cei mai importanți muzicieni din prima parte a secolului XX: Pablo Casals, Alfred Cortot, Jacques Thibaud – doar câțiva dintre ei. Și a construit o întreagă școală românească – practic nu este muzician român în prima jumătate a secolului XX care să nu fi beneficiat de una dintre acțiunile inițiate de George Enescu – de la premii la concursul de compoziție, la susținere profesională.

Și mai mult decât atât, Enescu a fost un mare român – trăind patriotismul ca pe o stare de grație interioară. Cred că un asemenea exemplu este existența Sonatei a III-a în caracter popular românesc pentru pian și vioară – compusă în 1926 la Sinaia. În cele 3 părți, Enescu sublimează temele populare într-un limbaj propriu, unic și irepetabil – realizând o capodoperă, cea mai cunoscută lucrare pentru vioară și pian, astăzi, la nivel internațional din creația enesciană. Sigur, a contribuit și faptul că Menuhin a interpretat și înregistrat de multe ori această sonată. Noi o vom asculta în 19 august, în înregistrarea realizată în 1943 de însuși George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian.

Aceasta ar fi, în linii mari, Săptămâna Enescu la Radio România Muzical, la "Polifonii" (orele 13.20-14.55). Aceasta este Săptămâna mea Enescu, pe care sper să o împliniți și dvs. cu opiniile dvs. despre ce mai înseamnă astăzi Enescu pentru românii anului 2014 - o întrebare pusă pe contul de Facebook al Radio România Muzical. 

Cristina Comandașu