Arhivă : Recomandări Înapoi

'Rafael Kubelík - 100' la Radio România Muzical - 19-22 august 2014

Publicat: miercuri, 13 August 2014 , ora 15.54

Elsie Morison: "Îi plăcea foarte mult să vorbească despre șah. Obișnuia să joace cu cei din orchestră în avion... stăteau tot timpul împreună... era nerăbdător să plece în turnee"

Daniel Barenboim: "Aveam o masă din sticlă. Nici până astăzi nu știu pentru ce eram mai îngrijorat: pentru mâna lui sau pentru masă. De câte ori se enerva sau se bucura lovea foarte tare cu pumnul în masă și nu știam ce e mai rău - să se rănească sau să o spargă"

Soția și unul dintre cei mai buni prieteni și colaboratori vorbind despre Rafael Kubelík.

29 iunie 1914 Bęchory - sunt data și locul nașterii sale. Rafael Kubelík este unul dintre cei mai apreciați muzicieni cehi. Vioara a fost primul instrument pe care l-a studiat - poate fiindcă model îi era tatăl - Jan Kubelík (muzician răsplătit pentru interpretările sale cu viori de excepție - a cântat de-a lungul timpului pe un Guarneri del Gesù și două viori Stradivarius). Până la vârsta de 14 ani Rafael Kubelík studia deja vioara, pianul, compoziția și dirijatul.

Prima orchestră pe care a condus-o a fost cea a Operei din Brno, iar după instalarea regimului comunist în Cehoslovacia, Rafael Kubelík devine, în 1950, director al Orchestrei Simfonice din Chicago, refuzând oferta Orchestrei Simfonice BBC de a fi succesorul lui Adrian Boult. Au urmat ansambluri importante ale lumii: Royal Concertgebouw, Opera Regală sau Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze. Metropolitan Opera din New York, Filarmonica din Berlin și Filarmonica din New York se înscriu și ele pe lista deschisă anterior.

Dirijor și compozitor - Rafael Kubelík a semnat, printre altele, cinci opere, trei simfonii, trei părți de requiem și numeroase lucrări de cameră și corale toate încadrate într-un stil "neo-romantic" (conform muzicianului Lionel Salter).

O carieră excepțională care a adunat sute de concerte, toate de succes și zeci de titluri înregistrare, primite cu entuziasm de critici și ascultători. 11 august 1996 este data la care Rafael Kubelík părăsea această lume.

Săptămâna aceasta, grație unui proiect special al Uniunii Europene de Radio, vă invităm să ascultați 4 Concerte de 5 stele cu înregistrări de arhivă ale dirijorului ceh. "Rafael Kubelík - 100" la Radio România Muzical de marți, 19 august, până vineri, 22 august, de la ora 15:30 în cadrul emisiunii prezentate de Andreea Chiselev.

Lucian Haralambie