Arhivă : Recomandări Înapoi

Festivalul de la Salzburg la Radio România Muzical - 9 august 2014

Publicat: vineri, 1 August 2014 , ora 11.56

22 august 1920; Alexander Moissi interpreta, pe treptele Catedralei din Salzburg, rolul principal din piesa "Jedermann" de Hugo von Hofmannsthal. Un an mai târziu, aceeași reprezentație era acompaniată de lucrări camerale și simfonice. Prima producție de operă: în 1922, atunci când Richard Strauss a semnat conducerea muzicală a spectacolului "Don Giovanni" de Wolfgang Amadeus Mozart.

A urmat prima sală de spectacole, ridicată în 1925 la poalele muntelui Mönchsberg, inaugurată de spectacolul "Turandot" de Carlo Gozzi. Anii 1934-1937 au reprezentat "perioada de aur" a festivalului: Arturo Toscanini și Bruno Walter au dirijat mai multe reprezentații, familia de cântăreți Trapp (cei care au inspirat filmul "Sunetul muzicii") a fost prezentă la ediția din 1936, iar un an mai târziu, Boyd Neel dirija, în primă audiție, Variațiunile pe o temă de Frank Bridge semnate de Benjamin Britten.

Sunt datele de început ale celebrului festival de la Salzburg. O istorie bogată, întreruptă de anexarea Austriei de către Germania Nazistă, în 1938, dar care la finalul celui de-al doilea război mondial a găsit resursele pentru a continua. Cu siguranță a contribuit și numirea în funcția de director artistic a lui Herbert von Karajan (în 1956).

La Radio România Muzical vă lansăm invitația de a participa la ediția din 2014 a festivalului de la Salzburg. Sub genericul Seara de operă, Anna Netrebko, Francesco Meli și Placido Domingo vor fi soliștii Corului Operei de Stat și Orchestrei Filarmonicii din Viena în spectacolul "Trubadurul" de Giuseppe Verdi. Conducerea muzicală este asigurată de dirijorul Orchestrei Naționale a Franței - Daniele Gatti.

Festivalul de la Salzburg - în direct la Seara de operă - sâmbătă, 9 august, de la ora 20:00. Comentează Luminița Arvunescu și invitatul său, criticul muzical Costin Popa.

Lucian Haralambie