Arhivă : Recomandări Înapoi

VIDEO. Orchestra Radiodifuziunii Germane din Köln la 'Concerte de 5 stele'- 1 august 2014

Publicat: marți, 22 Iulie 2014 , ora 9.52

Propunerea Radio România Muzical din cadrul emisiunii "Concerte de 5 stele" este concertul de deschidere a stagiunii 2013-2014 al Orchestrei Radiodifuziunii Germane din Köln, susținut la Filarmonica din Köln anul trecut, în 13 septembrie.

La pupitrul dirijoral s-a aflat Jukka-Pekka Saraste, care din anul 2010 este dirijorul principal al ansamblului. Dirijorul finlandez, un artist de o versatilitate excepțională, este foarte apropiat de muzica romanticului târziu, dar, în egală măsură, promovează muzica contemporană, lucrând îndeaproape cu compozitori precum Henri Dutilleux, Magnus Lindberg și Kaija Saariaho.

În materialul video de mai jos, îl puteți urmări pe Jukka Pekka Saraste dirijând Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Brahms, cu Radu Lupu solist al Orchestrei Radiodifuziunii Finlandeze, ansamblu care va putea fi ascultat în 20 septembrie 2014, în cadrul concertului de deschidere a Festivalului RADIRO organizat de Radio România.

În programul concertului care a deschis stagiunea 2013-2014 a Orchestrei Radiodifuziunii din Koln au figurat Simfonia a III-a op.44 în do minor de Serghei Prokofiev și Concertul op.35 în Re major pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski.

Solistul concertului de Ceaikovski a fost violonistul Nikolai Znaider. Danez cu origini evreiești, laureat în anul 1997 al concursului "Regina Elisabetha" de la Bruxelles, Nikolai Znaider cântă pe o vioară Guarneri del Gesu din 1741, ce i-a aparținut și legendarului violonist Fritz Kreisler.

Vă așteptăm alături de noi la concertul Orchestrei Radiodifuziunii Germane din Koln, pus la dispoziție de Uniunea Europeană de Radio, vineri, 1 august 2014, ora 15,30, în cadrul emisiunii "Concerte de 5 stele". Prezintă Laura Mânzat

Gina Macsențian