Arhivă : Recomandări Înapoi

Mihail Pletniov și Daniil Trifonov la 'Concerte de 5 stele' - 26 iunie 2014

Publicat: joi, 19 Iunie 2014 , ora 16.36

Concertul susținut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Bremen la Filarmonica din Koln în 19 ianuarie 2014 s-a constituit într-un adevărat eveniment dedicat culturii ruse. Protagoniștii serii au fost doi muzicieni ruși de excepție, ambii câștigători ai Concursului Ceaikovski de la Moscova, considerați vârfuri ale generațiilor lor - Mihail Pletniov (de această dată în calitate de dirijor) și Daniil Trifonov (solistul concertului).

Apariția împreună a celor doi este un lucru neobișnuit, mai ales pentru faptul că Mihail Pletniov, acum în vârstă de 56 de ani, poate fi urmarit foarte rar pe podiumurile de concert.

Câștigarea, în 1978, a faimosului concurs Ceaikovski a făcut ca Mihail Pletniov să fie considerat unul dintre cei mai importanți pianiști ruși ai generației sale, ulterior devenind și un dirijor apreciat. În anul 1990, a fondat Orchestra Națională Rusă, adesea comparată pentru performanțele sale cu Orchestra Mariinsky a lui Valery Gergiev.

Pianist al unei alte generații, câștigător în 2011 al aceluiași prestigios concurs, Daniil Trifonov este apreciat ca fiind unul dintre cei mai de succes pianiști ai vremurilor noastre, aceasta datorită interpretărilor sale foarte personale.

Pe lângă Concertul nr.2 op.21 în fa minor pentru pian și orchestră de Chopin, programul serii a mai cuprins și două lucrări din repertoriul rus - Preludiul din Suita "Din Evul Mediu" op.79 de Aleksandr Glazunov și Simfonia a IX-a op.70 în Mi bemol major de Dmitri Șostakovici, partituri mai puțin cunoscute ale celor doi compozitori.

Joi, 26 iunie 2014, de la ora 15,30, în cadrul emisiunii "Concerte de 5 stele", Radio România Muzical vă invită să ascultați și să apreciați Concertul Orchestrei de Cameră a Filarmonicii din Bremen condusă de Mihail Pletniov, avându-l ca solist pe pianistul Daniil Trifonov.

Gina Macsențian